Se pare că Bucureștiul nu va scăpa de restricții! Prefectura Capitalei pregătește noi reguli pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, care ar putea fi impuse chiar din această săptămână.

Potrivit unor surse oficiale, în aceste zile au lor o serie de întâlniri pentru pregătirea măsurilor necesare odată cu depășirea ratei de incidență de două cazuri de COVID-19 la 1000 de locuitori în București, conform știripesurse.ro

Discuțiile de miercuri s-au desfășurat între reprezentanții Prefecturii și cei ai Direcției de Sănătate Publică București, ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Poliției Capitalei și responsabilul pentru siguranța în școli. Reprezentanților instituțiilor chemate la discuții li s-a transmis, potrivit surselor participante, să colaboreze operativ în această perioadă.

DSP trebuie să prezinte propuneri de măsuri, având la bază o analiză care ar urma să fundamenteze o viitoare hotărâre a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. Ședința CMBSU va fi convocată după atingerea pragului de incidență de două cazuri la 1000 de locuitori.

CMBSU se întrunește în cel mult 48 de ore de la atingerea incidenței de 2/1000, dar o ședință în care să fie adoptate noi restricții este așteptată la mai puțin de 48 de ore după acest moment.

Incidența anunțată oficial miercuri în Capitală este de 1,8/1000, însă creșterea este una rapidă: 1,37/1000 sâmbătă, 1,44/1000 duminică, 1,52/1000 luni, 1,68/1000 marți, 1,8/1000 miercuri.

Restricții aproape de București

Valul 4 a venit cu un număr crescut de infectări, iar Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri cât se poate de repede în încercarea de a stopa un adevărat dezastru în lunile ce vor urma. Explozia de cazuri de COVID-19 în România din ultimele săptămâni au dus, inevitabil, la impunerea de restricţii în mai multe zone ale ţării.

Iată şi câteva dintre restricţiile impuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov pentru localităţile ilfovene Berceni, Bragadiru şi Voluntari.

În spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu data de 13 septembrie 2021.

Activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, instituţiilor de spectacole şi/ sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber se pot desfăşura numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea