În Portugalia spre exemplu situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare. În acest context, premierul portughez, Antonio Costa, a anunţat marţi că autorităţile ar putea reintroduce anumite măsuri pentru a stopa răspândirea coronavirusului înaintea vacanţei de la final de an, transmite Reuters.

De menționat este faptul că Portugalia este una dintre ţările cu cea mai mare proporţie de cetăţeni vaccinaţi anti-COVID-19, însă chiar și așa numărul infectărilor continuă să crească. Premierul a mai precizat că este nevoie de o acțiune preventivă, adică de impunerea unor noi restricții, pentru ca până la sărbătorile de iarnă să nu existe riscuri și mai mari.

”Trebuie să încercăm să acţionăm acum astfel încât să atingem perioada de Crăciun cu mai puţină teamă. Cu cât mai târziu acţionăm, cu atât mai mari sunt riscurile”, a subliniat Costa.

În ceea ce privește impunerea unui lockdown total, el a mai adăugat că este improbabil ca guvernul să reintroducă un lockdown şi că noile măsuri sunt menite să ”perturbe vieţile oamenilor cât mai puţin posibil”.

Ce reguli sunt în vigoare în Portugalia în prezent

Amintim faptul că în momentul de față, în Portugalia purtarea măştii sanitare încă este obligatorie în transportul public, în centrele comerciale şi în locurile aglomerate, iar pentru accesul în cluburi sau la evenimente de amploare este nevoie de certificatul european COVID-19.

Referitor la evoluția pandemiei de coronavirus, conform presei internaționale, numărul noilor cazuri zilnice este în creştere graduală în ultima lună în Portugalia, atingând sâmbătă 1.816 noi cazuri, un record în ultimele 60 de zile.

Totodată, rata de infectare la 14 zile a ajuns luni la 156 de cazuri la 100.000 de persoane, aproape dublă decât în Spania vecină, unde proporţia celor vaccinaţi împotriva COVID-19 este uşor mai redusă decât în Portugalia. În acest context, premierul portughez susține că riscurile trebuie evitate cât mai rapid.

”Trebuie să încercăm să acţionăm acum astfel încât să atingem perioada de Crăciun cu mai puţină teamă. Cu cât mai târziu acţionăm, cu atât mai mari sunt riscurile”, a subliniat Costa.

De menționat este faptul că aproximativ 86% din populaţia de aproximativ 10 milioane de persoane a Portugaliei este vaccinată cu schema completă împotriva COVID-19. Totodată, de la începutul pandemiei au fost raportate în jur de 1,1 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi au fost înregistrate 18.265 decese asociate COVID-19.