Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, consideră că în România ar trebui să fie implementate anumite restricții după modelul austriac. Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, acesta a recomandat o carantinare la nivel național asemănătoare cu lockdown-ul din Austria. Explicația acestei solicitări este că „avem nevoie de restricții mai severe în România” din cauza procentului actual de persoane injectate.

În ciuda solicitării sale, în România a fost înregistrat un vizibil trend descendent al numărului de cetățeni infectați. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 3.021 de cazuri noi de persoane pozitive cu SARS-COV-2 şi 233 de pierderi umane, din acest total 10 oameni au fost contaminați anterior.

„Lockdown pentru persoanele nevaccinate”

Expertul în sănătate publică a informat prin postarea sa de pe social media că în străinătate a fost impusă carantină națională pentru persoanele nevaccinate. Sancționările pentru încălcarea acestei restricții depășesc 1000 de euro.

„Începând de mâine, Austria a decis lockdown pentru persoanele nevaccinate pentru următoarele 10 zile.  Amenda pentru încălcarea lockdown-ului este de 1450 euro”, a scris Răzvan Cherecheş.

Acesta consideră că și în România ar fi necesară o astfel de măsură pentru a crește numărul persoanelor imunizate prin vaccinare. El a evidențiat faptul că, în alte state, rata vaccinării a depășit un procent de 50%, în timp ce, în țara noastră, lucrurile se mișcă treptat, dar încet.

„Austria are rata de vaccinare de 65%, considerată prea mică pentru prevenirea aglomerării secțiilor de terapie intensivă. Din nefericire, rata de vaccinare este mult mai mică la noi, deci avem și noi nevoie de restricții mai severe, dacă vrem să evităm sutele de morți pe zi”, a explicat Răzvan Cherecheş.

Situația din Austria

Austria este singura țară europeană care a autorizat un lockdown la nivel național doar pentru persoanele nevaccinate cu vârsta de peste 12 ani. Acestă măsură a fost impusă de guvernul austriac după înregistrarea unui record de infectări cu Covid-19, potrivit Deutsche Welle.

„Trebuie să creștem rata de vaccinare. Este rușinos de scăzută”, a declarat Alexander Schallenberg cancelarul Austriei.

Restricția respectivă limitează nevaccinaților accesul în spațiul public. Aceștia se vor putea îndepărta de domiciliul lor doar pentru activități esențiale precum vizita la medicul de familie sau cumpărărea produselor alimentare.