Slujbele din zilele de Crăciun se vor desfășura în condiții stricte, anunță reprezentanții Bisericii. Vor fi mai scurte decât în alți ani, iar credincioșii care prind un loc înăuntru, vor sta la distanță și vor purta mască.

În bisericile catolice, liturghiile solemne pentru Nașterea Domnului au avut loc joi seară. Și au început mai devreme, pentru că oamenii să poată ajunge acasă înainte de ora 23.

Slujba, urmărită din curtea bisericii sau pe internet

Regulile de distanţare fizică şi purtatul măştii vor fi sfinte în biserici, la slujbele de Crăciun. Enoriaşii vor avea voie în interior în număr limitat, calculat în funcţie de spaţiu. Toate suprafeţele pe care le ating vor fi dezinfectate constant.

Intrarea în lăcaşul de cult se face după principiul “primul venit”. Unele biserici vor avea la uşă un reprezentant care se va asigura că numărul credincioşilor din interior nu va fi mai mare decât trebuie. Totuşi, cei care nu prind un loc vor putea urmări slujba din curtea bisericii sau pe internet. De altfel, aceasta din urmă este şi recomandarea Comisiei Europene.

Unele biserici nu au renunţat la cor, pentru micile concerte de colinde.

La catolici, slujbele se țin mai devreme

”Vor cânta în curtea bisericii sau în biserică. Acum toate bisericile, ştiţi foarte bine, au acele staţii de sonorizare.”, a declarat Diacon Florin Petre, biroul de presă al Patriarhiei Române, conform stirileprotv.ro.

La catolici, slujbele vor începe din această seară. Biserica “Andrei Muresanu” din Cluj, de pildă, va transmite şi live.

Mircea Marțian, preot Parohia Andrei Mureșanu Cluj-Napoca: ”La amândouă intrările avem dezinfectant pe bază de alcool astfel ca toată lumea se dezinfectează atât la intrare cât şi ieşire. Dacă vedeţi, sunt ecranele aceste care animă liturghia. Aici pe ecrane sunt textele cântecelor şi pot să participe.”

Şi Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Iosif” din Capitală s-a conformat regulilor.

Șerban Tarciziu, purtătorul de cuvânt al Catedralei Sfântul Iosif: ″În mod obişnuit, această celebrare avea loc la ora 24. Din motive sanitare, aceasta celebrare a fost transferată la ora 20, deci la ora 8.”

Toate regulile rămân valabile şi pentru slujbele de Anul Nou şi de Bobotează.