Calendar Ortodox 25 decembrie. Astăzi este Nașterea Domnului. Ce este interzis să faci de Crăciun

Tradiţia populară vine, ca întotdeauna, cu multe obiceiuri şi superstiţii legate şi de ziua Naşterii Domnului.

Oamenii ar trebui să evite să facă orice lucru pe care-l fac în mod obişnuit prin casă în alte zile. În ziua Sfântă de Crăciun nu trebuie să speli, să ştergi praful, să mături sau să dai bani cu împrumut.

Se spune că de Crăciun nu este bine să laşi pe altcineva să-ţi închidă uşa, întrucât îţi poate alunga norocul, aşa că trebuie să o închizi singur.

De Crăciun, oamenii nu trebuie să se certe sau să poarte supărare altor persoane. Mai mult, este interzis să loveşti pe altcineva, pentru că cel care va lovi în ziua de Crăciun, va primi înapoi tot atâta cât a dat.

Calendar Ortodox 25 decembrie. Astăzi este Nașterea Domnului. Ce este interzis să faci de Crăciun

În unele regiuni din România, tradiţia spune nu trebuie să deschizi uşa oaspeţilor în noaptea de Crăciun, pentru că aşa o să îţi plece tot sporul din casă. Se mai spune că cei care nu şi-au împodobit casa cu crenguţe de vâsc vor avea ghinion tot anul.

Oamenii de la ţară respectă de multe ori cu sfinţenie aceste datini din moşi-strămoşi. Se spune că în ziua de Crăciun nu trebuie să dai de mâncare pe săturate la animale pentru că acestea s-ar putea îmbolnăvi. Pe de altă parte, păsările din ogradă pot fi hrănite cu o bucată de aluat dospit.

Mulţi români îşi pun un bănuţ de argint în apa cu care se spală, iar asta se spune că le va aduce prosperitate şi sănătate în anul ce stă să înceapă.

O superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

Calendar Ortodox 25 decembrie. Astăzi este Nașterea Domnului. Ce este interzis să faci de Crăciun

O tradiţie mai deosebită vine din zona Maramureşului. Acolo, în multe sate, oamenii ung cu usturoi vitele şi uşile de la grajduri, pentru ca spiritele rele să nu ia laptele vacilor. Tot pentru a alunga spiritele rele, oamenii se ung cu usturoi pe frunte, pe spate, la coate şi la genunchi şi pun usturoi la uşile şi ferestrele caselor.

Tot în Mamamureş, tradiţia spune că femeile nu trebuie să pună faţă de masă cu ciucălăi în ziua de Crăciun, ştergare brodate pe pereţi sau perne cu feţe tărcate pe pat, pentru a nu fi blestemate.

În Bucovina se spune că nu e bine să ai lucruri împrumutate în perioadă sărbătorilor de iarnă, așa că în preajmă Crăciunului se recuperează sau se restituie lucrurile împrumutate. În Moldova nu se da nimic din casă în ziua de Ajun, nu se aruncă nici măcar gunoiul.

În zona Banatului, focul din casă nu se stinge deloc în preajma Crăciunului pentru ca anul care vine să fie spornic și luminos. Și în Maramureș, focul din casă nu are voie să se stingă în noaptea de Crăciun, așa că se așează pe foc o buturugă mare, numită și „buturuga de Craciun”.

Calendar Ortodox 25 decembrie. Astăzi este Nașterea Domnului. Ce este interzis să faci de Crăciun