Parlamentul European va analiza în detaliu acordul pe care UE şi Regatul Unit l-au încheiat joi, înainte de a decide dacă îl va vota sau nu anul viitor, a postat pe Twitter preşedintele legislativului comunitar, David Sassoli, relatează Reuters şi AFP.

„Salut acordul privind viitoarea relaţie UE-regatul Unit. Acesta poate reprezenta acum baza pentru un nou parteneriat.

”Plenara va decide dacă îşi va da consimţământul”

Totuşi, faptul că s-a ajuns la el într-un ultim moment nu permite ca el să fie examinat adecvat de Parlamentul European înainte de sfârşitul anului”, a postat pe Twitter Sassoli.

„Parlamentul European va analiza acum acordul în detaliu înainte de a decide dacă îşi va da consimţământul în noul an. Vom acţiona responsabil pentru a reduce la minim perturbările din viaţa cetăţenilor şi a preveni haosul unui scenariu ‘no deal’ „, a mai adăugat el.

„Parlamentul îşi va continua activitatea în comisiile sale responsabile şi plenara va decide dacă îşi va da consimţământul în noul an”, susține David Sassoli.

”Parlamentul European va monitoriza îndeaproape implementarea acordului”

”Parlamentul a pledat consistent pentru un acord corect şi cuprinzător şi suntem încrezători că priorităţile noastre se reflectă în acordul final. Dacă Parlamentul European decide să aprobe acordul, va monitoriza îndeaproape cum este implementat”, a mai precizat preşedintele legislativului comunitar în comunicat.

În timp ce premierul britanic Boris Johnson spune că ajungerea la un compromis legat de acordul comercial post-Brexit este în interesul întregii Europe, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că de fapt acordul este în interesul Regatului Unit.

”Cred că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe”, a afirmat joi seară Ursula von der Leyen.

Ea a mai subliniat că Regatul Unit va rămâne un „partener demn de încredere al UE”.