În urma unei discuții telefonice purtate cu premierul englez, Boris Johnson, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat joi seară că „depăşirea” divergenţelor dintre Londra şi UE în negocierile post-Brexit va fi „foarte dificilă”, scrie AFP, citată de Agerpres.

Anunțul a fost făcut pe pagina personală de twitter, iar potrivit președintei CE, deși au fost făcute progrese importante, divergențele rămân în picioare.

„Am discutat cu Boris Johnson despre stadiul negocierilor dintre UE şi Regatul Unit. Am salutat progrese importante legate de numeroase subiecte. Cu toate acestea, rămân serioase divergenţe, în special privind pescuitul. Depăşirea lor va fi va fi foarte dificilă. Negocierile vor continua mâine”, a scris pe Twitter şefa executivului european.

Regatul Unit este pesimist

De cealaltă parte, în cursul zilei de joi, ministrul britanic Michael Gove a estimat că şansele încheierii unui acord comercial între Uniunea Europeană şi Regatul Unit sunt mai mici de 50%, afirmând că rămân unele diferenţe ”chiar în centrul” mandatului de negociere al guvernului de la Londra, transmite Reuters.

”Cred că din păcate este mai probabil să nu ajungem la un acord”, a declarat Gove în faţa parlamentarilor britanici.

Acesta mai preciza că orice eventuală perturbare în porturile britanice după încheierea perioadei de tranziţie, la 31 decembrie, va fi de scurtă durată.

”Mă aştept ca, după câteva zile sau săptămâni de potenţiale perturbări, lucrurile să se rezolve de la sine şi să ajungem la o nouă normalitate aproximativ la începutul anului viitor”, a menţionat oficialitatea britanică.

În același timp, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, le-a transmis joi europarlamentarilor că un astfel de acord în zilele următoare este posibil, dar dificil, mai ales din cauza dosarului pescuitului. Menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, respinsă de Londra, se numără printre chestiunile divergente la aceste tratative, un subiect sensibil în special pentru Franţa şi Olanda.

În absenţa unui acord, relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Spre deosebire de optimismul arătat de europeni, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat joi că o ieşire a Regatului Unit din piaţa unică europeană şi uniunea vamală fără încheierea unui acord de liber schimb până pe 31 decembrie ”rămâne rezultatul cel mai probabil”.