Populația și firmele au plătit mai greu în ultimii ani ratele la creditele mari, de peste 20.000 de lei. Sumele plătite cu întârzieri de până la 15 zile erau cu 41% mai mari în decembrie 2010 față de decembrie 2008, adică de 343 de milioane de lei, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Națională a României (BNR). Numărul de împrumuturi pentru care s-au înregistrat astfel de întârzieri a crescut mult mai puțin, cu doar 3%, ajungând la circa 75.0000.
Un avans mai lent a fost înregistrat în ultimii doi ani de întârzierile între 16 și 30 de zile la plata ratelor scadente. Sumele restante din această categorie erau cu doar 11% mai mari în decembrie anul trecut față de 2008. Întârzierile mai mici de 30 de zile la rambursarea creditelor nu sunt raportate la Biroul de Credit în cazul împrumuturilor contractate de populație. Cei care întârzie plătesc penalități potrivit prevederilor din contractele de credit.
Suma totală a ratelor care nu au fost plătite la scadență a fost de 15,07 miliarde de lei în decembrie, de 4,5 ori mai mare decât în urmă cu doi ani.
Ratele neplătite cu lunile s-au majorat de zece ori
Cea mai mare creștere a sumelor restante a fost înregistrată în cazul întârzierilor mai mari de 90 de zile. Acestea au crescut de zece ori în perioada decembrie 2008 – decembrie 2010, însumând peste 12 miliarde de lei. Suma reprezintă 80% din totalul ratelor restante.
Băncile aveau aproape 140.000 de împrumuturi în această situație la finele anului trecut. În portofoliile IFN-urilor (instituții financiare nebancare) mai erau încă 32.000 de împrumuturi cu întârzieri de peste trei luni la rambursare, valoarea restanțelor aferente fiind de 1,3 miliarde de lei.
Creditele la care se înregistrează întârzieri atât de mari trebuie provizionate integral de către finanțatori. Mult mai important, majoritatea contractelor încheiate cu instituțiile bancare prevede că după trei luni de neplată banca poate începe executarea silită a garanțiilor.
În același timp, băncile aveau la sfârșitul anului trecut aproximativ 11.000 de credite scoase în afara bilanțurilor, în creștere față de 2008, însă valoarea cumulată a restanțelor era mai mică decât în urmă cu doi ani. Menținerea acestora poate fi explicată prin cedarea creanțelor către firme specializate.
Soldul împrumuturilor contractate de către populație și de către firme a crescut anul trecut cu 4,7%, ajungând la peste 209 miliarde de lei. Creșterea a fost susținută de majorarea cu aproape 10% a soldului finanțărilor în euro.

Te-ar putea interesa și: