Amenda aplicată Alro este de aproximativ 21,24 milioane de lei (aproape 4,7 milioane de euro), reprezentând 1,05% din cifra de afaceri realizată în 2014, iar compania precizează, în context, că va analiza toate măsurile legale necesare. 

'Alro SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, îşi reafirmă poziţia potrivit căreia a avut o relaţie comercială corectă cu Hidroelectrica, conformă cu toate prevederile legale care reglementează sectorul energetic din România. Compania a luat cunoştinţă de concluziile investigaţiei Consiliului Concurenţei cu privire la contractele încheiate cu Hidroelectrica, inclusiv de sancţiunea aplicată companiei, în sumă de 21.238.718,99 RON reprezentând un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizată în anul 2014. Alro nu a încheiat niciun fel de înţelegere orizontală sau verticală în legatură cu contractul analizat de Consiliul Concurenţei. Compania va analiza toate măsurile legale necesare şi va acţiona pentru a demonstra, încă o dată, că, în relaţia cu producătorul de energie electrică, a respectat, pe deplin, reglementările în vigoare', se precizează în comunicatul Alro. 

Reprezentanţii producătorului de aluminiu subliniază că, în calitatea sa de consumator final de energie electrică, Alro nu a revândut energia electrică, ci a folosit-o exclusiv în procesul de producţie a aluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, potrivit acestora, nu există precedente în jurisprudenţa europeană cu privire la sancţionarea unui consumator final de energie electrică pentru înţelegeri pe verticală în vederea închiderii pieţei prin contracte încheiate pe termen lung. 

'Compania are un profil unic de consum al energiei electrice în România, plăteşte în avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrică acces la un flux financiar garantat pentru finanţarea activităţilor sale operaţionale şi de investiţii, fără alte garanţii pentru activele fixe şi creanţele sale', subliniază documentul citat. 

Pe de altă parte, Alro reaminteşte că aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeană (CE), într-un dosar care viza un potenţial 'tarif preferenţial' pentru electricitate. În urma unei analize amănunţite, derulată pe mai mulţi ani, CE a concluzionat că 'Hidroelectrica a practicat preţuri care au fost conforme pe deplin cu preţul de referinţă de pe piaţă', se mai arată în comunicat. 

Potrivit studiului Centrului European pentru Studii Politice (CEPS), citat de comunicatul Alro, studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene, tariful la care Alro cumpără electricitatea este de 4,5 ori mai mare decât al companiei cu cel mai mic preţ din Europa şi de trei ori mai mare comparativ cu media europeană. 

'Alro activează pe o piaţă internaţională puternic concurenţială, piaţă care a determinat închiderea unor uzine de aluminiu în ultimii ani, tocmai din cauza costurilor nesustenabile cu energia electrică. Compania exportă peste 70% din producţie, iar costurile mari, neconcurenţiale cu energia electrică au făcut ca Alro să închidă 25% din capacitatea sa de producţie', explică sursa citată. 

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa. 

Consiliul Concurenţei a sancţionat Hidroelectrica şi 10 dintre partenerii săi contractuali cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, remis luni. 

AGERPRES