Rospotrebnadzor susţine că a constatat semne de ftalaţi – produse chimice organice – în această marcă de bourbon comercializată pe piaţa rusă, se afirmă într-o declaraţie postată luni pe site-ul www.rospotrebnadzor.ru

“La ora actuală, vorbim doar despre această distilerie”, a spus un purtător de cuvânt, referindu-se la distileria Barton 1792, care fabrică marca “Kentucky Gentleman”. Statul american Kentucky este lider în producţia de bourbon.

Potrivit Rospotrebnadzor, citat de agenţia de presă ITAR-TASS, ftalaţii pot provoca modificări funcţionale şi schimbări în sistemul central şi periferic nervos, sistemul endocrin şi sunt responsabili de apariţia cancerului şi a unor probleme de infertilitate la bărbaţi şi femei.

În plus, Rospotrebnadzor adaugă că marca menţionată de bourbon nu a fost înregistrată în privinţa reglementărilor tehnice în vigoare în cadrul Uniunii Vamale (Rusia-Kazahstan-Belarus), deşi eticheta sa conţine semnul de comercializare pe piaţa celor trei state.

De la 1 august, celălalt serviciu rus pentru supraveghere fitosanitară şi veterinară – Rosselhoznadzor – a instituit interdicţii la importurile unor categorii de fructe şi legume din Polonia, pe motiv de încălcare a standardelor de certificare şi a prezenţei unor dăunători.

În acelaşi timp, Moscova a instituit embargo la mai multe tipuri de produse din Ucraina, inclusiv lapte, conserve, soia şi floarea-soarelui.

De la 18 iulie, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, pe motiv că a descoperit prezenţa unei “insecte periculoase şi dăunătoare”, iar măsurile de represalii ruse la importurile în domeniul agroalimentar ar putea să continue în perioada următoare, conform observatorilor.

Sursa: Agerpres