Mai multe sute de ofiţeri de informaţii vor alcătui noul Serviciu Clandestin de Apărare (Defense Clandestine Service). Noua structură va avea în vedere trimiterea agenţilor în zone care prezintă un interes sporit în prezent, printre acestea numărându-se Africa, unde al-Qaida este tot mai activă şi zone din Asia, ameninţarea rachetelor nord-correne şi creşterea puterii militare chineze îngrijorând Administraţia de la Washington.
Agenţii Departamentului Apărării sunt deja implicaţi în activitatea de culegere de informaţii în domenii precum terorismul şi armele de distrugere în masă, cei mai mulţi lucrând sub acoperire în cadrul rezidenţelor CIA de la ambasadele americane.
Un raport intern întocmit anul trecut de James Clapper, directorul Comunităţii americane de Informaţii (National Intelligence), atrăgea atenţia că Agenţia de Informaţii a Apărării se axează mai degrabă pe misiunile tradiţionale de culegere de informaţii în zonele de război şi mai puţin pe spionajul „naţional”, care constă în culegerea de informaţii referitoare la problemele globale şi confruntarea acestora cu cele obţinute de alte servicii de spionaj americane.
Studiul mai menţionează că Pentagonul nu a răsplătit suficient prin promovări activitatea agenţilor săi în exterior, astfel că mulţi dintre aceştia au plecat la CIA ori s-au reorientat către alte activităţi în cadrul Pentagonului.
Prin noul serviciu se doreşte depăşirea acestor neajunsuri. Ofiţerii care vor activa în cadrul său, militari şi civili, vor fi subordonaţi atât şefului rezidenţei locale a CIA cât şi centralei noii structuri informative. Se încearcă astfel să se răspundă şi plângerilor CIA-ului, care vedea în activitatea ofiţerilor de informaţii militari o intruziune în zona sa de competenţă.