Ogi Redzic, vicepreşedintele alianţei, responsabil pentru conectivitatea vehiculelor şi servicii de mobilitate, a afirmat că vehicule electrice produse de Renault-Nissan vor putea fi conduse fără şofer ‘cu certitudine în următorii zece ani’, dar probabil nu înainte de 2020.

„Credem că oportunitatea majoră pentru noi este în domeniul automatizării, a vehiculelor electrice, a serviciilor de transport de tip car-hailing şi a rezervărilor de automobile fără şofer”, a declarat Redzic într-un interviu.Acesta a explicat că Renault-Nissan testează în prezent vehicule fără şofer.

Renault, Nissan şi alţi producători auto sunt într-o cursă pentru a oferi servicii software pentru aşa-numitele automobile conectate care vor permite utilizatorului să acceseze contul de Facebook, să descarce informaţii despre atracţiile din zonă sau să ruleze aplicaţii ca pe un smartphone. Alte aplicaţii ar putea proteja vehiculul împotriva furtului sau ar oferi servicii de urgenţă, a declarat recent Ogi Redzic.

Acesta a explicat că în mod tradiţional producătorii auto s-au concentrat pe caracteristici precum puterea motorului sau spaţiu de depozitare însă în prezent ‘întreaga industrie trebuie să pună noi tehnologii în vehicul pentru a putea vinde o maşină’.
Ogi Redzic a mai spus că Nissan şi Renault sunt deschişi la parteneriate cu alte companii, inclusiv cu rivalii, pentru a dezvolta tehnologii sofisticate care să echipeze vehiculele. „Suntem deschişi la colaborări. Există unele companii care doresc să pună la punct totul în interiorul firmei dar noi suntem dispuşi la parteneriate atunci când are sens”, a precizat Redzic.

„Pentru a fi lideri în spaţiu, avem nevoie de un parteneriat cu cele mai bune companii tehnologice”, a afirmat Ogi Redzic.

Alianţa Renault-Nissan a anunţat recent achiziţionarea dezvoltatorului de software Sylpheo din Franţa, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii.De asemenea, Renault-Nissan a vorbit despre lansarea unei campanii de recrutare pentru angajarea unui număr de 300 de experţi în domeniu.Renault-Nissan va lansa, în următorii patru ani, mai mult de zece maşini fără şofer în SUA, Europa, China şi Japonia, a anunţat recent şeful alianţei, Carlos Ghosn. Automobilele complet autonome vor fi dotate cu un dispozitiv numit ‘controlul benzii unice de circulaţie’, care va permite vehiculelor să se deplaseze în mod autonom pe autostrăzi, fără să schimbe banda de circulaţie, a explicat Ghosn.

Acesta a adăugat că Renault-Nissan va lansa şi o aplicaţie pentru dispozitivele mobile ce le va permite utilizatorilor să interacţioneze din depărtare cu maşinile lor, schimbând muzica şi temperatura maşinii.Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. AGERPRES