Avocatul Poporului, Renate Weber, a dat informații despre proiectul legislativ care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Ea a spus că nu se poate pronunța asupra acestui aspect. Potrivit Avocatului Poporului, „e important cum anume va fi redactată această lege”. Renate Weber atrage atenţia asupra efectelor pe care un astfel de act normativ le-ar avea asupra sistemului medical din mediul rural.

„Nu mă pot pronunţa încă, pentru că vreau să vedem cum anume va arăta acea legislaţie, dar vă promit că o să ne uităm foarte atent. (…) Trebuie să vedem forma în care va ieşi.

Ea a făcut referire la situaţia personalului medical din mediul rural, unde există deficit de medici.

„Din momentul în care nu o să mai laşi decât să opteze pentru una sau cealaltă, cred că foarte mult din această forţă de muncă o să dispară pentru că pentru tineri iarăşi nu ai măsuri de sprijin al lor, să meargă în mediul rural. Vă spun, că e o situaţie gravă de tot cu lipsa medicilor de familie”, a punctat Renate Weber.

Avocatul Poporului punctează ce este important

Potrivit acesteia, statul are libertatea de a adopta politici „justificate la un moment dat de ceea ce vrea să obţină”, dând exemplul scutirii de impozit a domeniului IT.

„Aici e important cum anume va fi redactată această lege”, a concluzionat Avocatul Poporului.

Ministerul Muncii a pus săptămâna aceasta în dezbatere publică legea care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. În anumite condiţii, se poate prelungi perioadei de activitate după vârsta de pensionare, până la 70 de ani.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a dat detalii importante. Daniel Coriu a spus că, dacă în sistemul sanitar se va aplica viitoarea lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, „sistemul medical va intra în colaps”. Acest lucru se va întâmpla în anumite regiuni unde se înregistrează un deficit de personal medical şi unde asistenţa de specialitate este asigurată de către medici pensionari.