Așadar, în zonele în care incidența este între 3 și 6 la mie, evenimentele se vor organiza cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

Invitații sunt obligați să poarte mască, iar cei care servesc trebuie să o aibă tot timpul pe față. De asemenea, organizatorul este cel care trebuie să se ocupe și să se asigure că toate măsurile sunt respectate.

”Nu este suficient, pentru că știm că oamenii nu vor sta, vor dansa, vor umbla de la o masă la alta. Organizatorul este și moral, și legal, obligat să verifice că toate persoanele care intră respectă regulile certificatului verde. Mai mult, ospătarii și cei care deservesc, ei trebuie să poarte mască tot timpul și acest lucru este clar, trebuie să poarte mască nu sub nas, nu sub bărbie, ci complet să acopere nasul și gura, trebuie să se dezinfecteze de la o masă la alta când ating lucrurile pe care le-au adus alte persoane, trebuie să existe dezinfectant la fiecare masă și trebuie să fie atenți ca oamenii să respecte regulile.

Dacă lumea nu respectă regulile, aceste evenimente pot să se transforme în evenimente de răspândire generală a virusului. Atunci, certificatul verde reduce riscul, nu-l elimină 100%. Important este să se respecte regulile în interior, pentru ca oamenii să fie în siguranță și să rămână așa” a spus Raed Arafat, sâmbătă.

Certificatul verde se introduce de luni, în zonele cu incidență de peste 3 la mie

Arafat a vorbit și despre introducerea acestuia. Șeful DSU susține că nu s-a impus nicio restricție, dimpotrivă.

„Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (…) În loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare cu anumit control sanitar aferent”, a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă.

Acesta a amintit că certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimente cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (…) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii”, a adăugat şeful DSU.