CNA a decis. Toate aceste decizii s-au luat după un proces de redactare ce a durat trei ani. Iar Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) anunță transmiterea către Monitorul Oficial a noilor norme de reglementare a conținutului audiovizual (Decizia nr. 573 din 25.06.2025).
Documentul a fost aprobat în urma celei mai ample consultări publice din ultimii ani din domeniul audiovizual. A fost realizată în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 ce face referire la transparența în procesul decizional.
Pe durata a trei zile (27–29 mai 2025), au avut loc dezbateri deschise la care au fost prezente 75 de entități, de la instituții publice și radiodifuzori până la organizații civice și specialiști în reglementare. Punctele de vedere și propunerile care au corespuns legislației și cerințelor actuale ale industriei media au fost incluse în versiunea finală a Codului.
Schimbări drastice la CNA
În cadrul unei ședințe maraton desfășurate pe 25 iunie 2025, ce a durat 11 ore, membrii Consiliului au parcurs fiecare articol în parte. Au aplicat o metodă minuțioasă, transparentă și responsabilă, conform informațiilor transmise.
Implementarea acestui nou Cod aduce transformări de fond. Și au ca scop protejarea copiilor, susținerea pluralismului mediatic, combaterea fenomenului dezinformării și extinderea normelor de reglementare și asupra conținutului online, într-un mod comparabil cu cel aplicat televiziunii și radioului convențional. Printre prevederile majore se regăsesc:
- Interzicerea apariției persoanelor publice în spoturile publicitare destinate promovării jocurilor de noroc, cu scopul de a diminua influența simbolică asupra tinerilor și a categoriilor vulnerabile.
- Eliminarea reclamelor înșelătoare legate de suplimente și echipamente medicale – cu accent pe cele promovate de farmacii.
Introducerea unor standarde clare privind autoreglementarea, dreptul la replică, accesibilitate și respectul față de demnitatea umană. - Inserarea mesajelor cu rol educativ și social în pauzele publicitare, cu intenția de a promova atitudini informate și responsabile (de exemplu: prevenirea comportamentelor violente, menținerea sănătății, reducerea dependențelor).
- Stabilirea unor obligații concrete privind adaptarea conținutului pentru persoanele cu dizabilități – pornind de la un prag de 10% în 2025 și ajungând la cel puțin 35% până în anul 2028.
Mesaje de interes public
Codul revizuit al Conținutului Audiovizual aduce în prim-plan o serie de mesaje de interes public, menite să sprijine educarea societății, susținerea sănătății, siguranței și a valorilor democratice.
Cele 12 mesaje sunt:
-
„Şansele recuperării copilului cu autism cresc în primii trei ani de viaţă. Consultă medicul de familie pentru aplicarea screeningului în autism.”
Subliniază rolul crucial al intervenției timpurii în tulburările din spectrul autist – un pas esențial spre integrarea socială. -
„Creşte-ţi copilul cu dragoste, fără violenţă ! Bătaia nu este o metodă de disciplinare.”
Un îndemn la educație nonviolentă și respingerea abuzului domestic ca formă de „corecție” parentală. -
„Vaccinarea previne apariţia unor boli grave. Vaccinarea este esenţială pentru sănătatea copilului tău.”
Un apel la protecția prin prevenție, menit să restabilească încrederea în vaccinuri. -
„Pentru susţinerea economiei locale, cumpăraţi în mod conştient produse şi servicii autohtone.”
Încurajează comportamentul de consum responsabil și susținerea producătorilor din țară. -
„Consumul de droguri şi jocurile de noroc dau dependenţă. Alege să nu îţi distrugi viaţa, cere ajutor!”
Un mesaj dual de prevenție și sprijin, direcționat în special către tineri și familiile lor. -
„Suplimentele alimentare nu vindecă şi nu pot înlocui tratamentele prescrise de medic.”
Un avertisment împotriva automedicației și a promisiunilor false din reclamele pentru suplimente. -
„Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt garantate doar în democraţie şi sunt baza valorilor europene.”
Un mesaj de bază pentru o societate liberă. Reamintește că doar într-un stat democratic aceste drepturi sunt reale și protejate. -
„Comercializarea către minori a alcoolului, a ţigărilor şi a băuturilor energizante este interzisă prin lege!”
Un apel la respectarea legii și protejarea sănătății adolescenților. -
„Pentru a fi pregătiţi în situaţii de urgenţă, consultaţi site-ul www.fiipregatit.ro!”
Un mesaj cu valoare practică, menit să sporească capacitatea de reacție în caz de criză. -
„Fraudele online îţi ameninţă siguranţa financiară. Accesaţi site-ul www.dnsc.ro!”
Încurajează vigilența în mediul digital și informarea corectă din surse sigure. -
„Mai multă mişcare, mai puţin stres ! Sportul îţi îmbunătăţeşte echilibrul fizic şi mental!”
Promovează activitatea fizică drept soluție pentru menținerea sănătății fizice și psihice. -
„Şi unei cărţi îi poţi da follow, like sau share. Intră în reţea: citeşte !”
Un mesaj ingenios ce aduce lectura în limbajul nativ al generației digitale, apropiind tinerii de carte.
CNA. Impact și aplicabilitate
Codul este aplicabil tuturor furnizorilor de servicii media audiovizuale, inclusiv celor din mediul online (platforme video-on-demand, site-uri de partajare video). Se creează, astfel, pentru prima oară, un cadru legislativ unitar și echitabil. Intrarea în vigoare este prevăzută la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, cu excepția unor reglementări punctuale (precum cele privind jocurile de noroc și suplimentele alimentare), pentru care a fost stabilită o perioadă de tranziție de 90 de zile, scrie CNA.
„CNA se aliniază practicilor europene şi valorilor democratice. Decizia reflectă nu doar transpunerea unei directive, ci şi o viziune pe termen lung : consolidarea unei autorităţi eficiente, predictibile şi independente, cu un grad ridicat de încredere publică. Este o dovadă a faptului că CNA îşi asumă rolul de garant real al echilibrului mediatic, capabil să se adapteze provocărilor epocii digitale şi să răspundă cu instrumente moderne şi relevante. Consiliul Naţional al Audiovizualului reafirmă angajamentul său pentru susţinerea unei pieţe media sustenabile, echilibrate şi conforme cu cele mai avansate standarde europene de reglementare. Prin adoptarea noului Cod de Reglementare al Conţinutului Audiovizual, CNA reconfirmă faptul că bunele practici europene reprezintă repere fundamentale în acţiunea sa de modernizare a cadrului audiovizual din România”, se arată în comunicatul CNA.