Grecia a introdus reguli noi pentru descongestionarea plajelor

Conform unei noi legi, doar 30% din suprafața fiecărei plaje poate fi ocupată de șezlonguri, iar restul trebuie să rămână liberă și gratuită pentru turiștii care doresc să stea la soare pe propriul prosop.

Premierul Kyriakos Mitsotakis și-a propus ca aspectul litoralului grecesc să fie mult diferit în această vară față de ceea ce se vede în imagini.

Potrivit noii legi, cel puțin 70% dintre plaje trebuie să fie libere de șezlonguri, iar în ariile naturale protejate procentul este de 85%. Această măsură a fost adoptată în urma protestelor din anul precedent, când mai mulți localnici au reclamat că nu mai au loc la malul mării.

”Se va asigura o distanță de cel puțin 4 m de la mare la primul șezlong pentru a îndepărta imaginea șezlongurilor care intrau în apă la propriu. Pentru plajele sălbatice, spațiul folosit va fi de 15 % din spațiul total al plajei. Vom proteja astfel plajele care nu ar trebui să fie date deloc în folosință, protejând astfel natura” a spus Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

Turiștii se bucură

”Ne luăm inclusiv scăunele de plajă, umbrele, suport de umbrelă, cearceaf și tot ce e nevoie. Bineînțeles că mi-ar plăcea să găsesc cât mai des și mai multe locuri în care pot să îmi pun nestingherită prosopul, umbrela și să nu deranjez pe nimeni” a spus o turistă.

Cei care apreciază confortul ar putea fi surprinși să constate că vor plăti mai mult. Anul trecut, un set format din două șezlonguri și o umbrelă costa între 10 și 15 euro, însă antreprenorii greci estimează că prețurile vor crește cu cel puțin 10 procente în această vară.

Băuturile vor fi mai scumpe pe plajă

Din cauza acestui fapt, beach barurile vor fi probabil nevoite să mărească puțin prețurile produselor, cu aproximativ 50 de cenți sau un euro, deoarece vor avea mai puține șezlonguri disponibile. Asta va implica necesitatea de a-și recupera investiția în amenajarea barului pe plajă, a opinat un reprezentant al forumului Grecia.

Cei care concesionează plaje vor avea obligații mai stricte – de pildă, să întrețină curățenia, să angajeze un salvamar și să asigure accesul persoanelor cu dizabilități. Marian Luca, proprietarul unei taverne cu bar în Thassos, este de acord cu toate aceste prevederi.

”Vor fi controale mai drastice, dar asta nu poate fi decât bine pentru ca turistul să aibă toate condițiile” a declarat Marian Luca, proprietar tavernă, potrivit stirileprotv.ro.

Alții, care au concesionat plaje pe mai mulți ani, sunt nedumeriți de schimbarea condițiilor.

”Sunt contracte semnate de câțiva ani pe o perioadă îndelungată, plătesc 100%, dar folosesc doar 30%, aici e o chestiune care trebuie discutată” a spus și Otilia Badiu, administator de tavernă.

Autoritățile elene au emis noile reglementări după ce tot mai multe voci au reclamat că cei cu afaceri monopolizează plajele.

Constituția Greciei prevede că nimeni nu poate interzice accesul unui cetățean pe plajele țării, considerate bun public.