„Dezvoltările NEPI aflate în curs, inclusiv reconfigurări şi extensii ale achiziţiilor efectuate, au crescut la 547 mil. euro (estimat la costuri), din care 176 mil. euro s-au cheltuit până în decembrie 2014. Aceasta reprezintă o creştere de 161 mil. euro în comparaţie cu anul anterior“, se arată în raportul financiar al companiei.

Investitorul se apropie de inaugurarea celui mai mare centru comercial din portofoliul său, Mega Mall, programată pentru 23 aprilie. Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 72.000 mp, contractată aproape în întregime.

Citeşte şi Cel mai nou mall din Bucureşti, al treilea ca mărime, se deschide în 23 aprilie

Compania a început în decembrie anul trecut construcţia primei faze a Shopping City Timişoara, care va cuprinde 55.000 mp închiriabili, inclusiv un hipermarket Carrefour. Proiectul este dezvoltat pe un teren de 18 hectare cumpărat de la fraţii Cristescu şi va avea la final 80.000 mp.

În ceea ce priveşte activitatea de extindere a centrelor deja operaţionale, NEPI aşteaptă rezonarea unui lot de 1,2 hectare cumpărat anul trecut de la Romenergo pentru extinderea mallului Promenada din Bucureşti cu încă 25.000 mp. Actul pe care îl aşteaptă compania vizează şi construcţia unei noi clădiri de birouri adiacentă mallului.

Citeşte şi Sediul Romenergo a fost demolat. Se pregăteşte extinderea Promenada Mall

Sud-africanii au anunţat în raportul lor financiar aferent anului trecut că înregistrează progrese privind extensia de 20.000 mp închiriabili ai City Park Constanţa. Investitorii au obţinut autorizaţia de construcţie pentru un cinematograf cu zece ecrane Cinema City, care va deţine cea de-a doua sală 4DX din ţară (prima va fi în Mega Mall). Inaugurarea unei prime faze din această extindere a fost stabilită pentru luna iunie.

Compania a obţinut autorizaţiile necesare extinderii şi reconfigurării cu 10.600 mp a Deva Shopping Center, care va cuprinde pe lângă noi magazine şi un cinematograf cu şase ecrane. Deschiderea este preconizată pentru septembrie 2015.

Tot în aceeaşi lună, NEPI vrea să inaugureze şi prima fază a extinderii Severin Shopping Center, care va aduce încă 9.700 mp proiectului, inclusiv un cinematograf cu şase ecrane.

Fondul de investiţii are în curs de autorizare şi mallul Shopping City Piatra Neamţ, a cărui finalizare este programată pentru 2016. Centrul comercial va avea o suprafaţă de 29.300 mp.

Venituri consistente din chirii

„Anul trecut, compania a emis acţiuni comune noi în valoare de 497 mil. euro, au fost prelungite 26 mil. euro împrumuturi garantate, s-au obţinut 38 mil. euro împrumuturi garantate noi, iar 51 mil. euro împrumuturi garantate au fost rambursate la maturitate“, se precizează în raportul financiar al NEPI.

În urma ratingului emis de Moody’s, Raiffeisen Bank International a asigurat pentru NEPI o facilitate de credit reînnoibil negarantat de 80 mil. euro, care a rămas netrasă la sfârşitul anului. Grupul mai are facilităţi de credit reînnoibil netrase în valoare de 9,7 mil. euro. Grupul a încheiat anul cu 112 mil. euro în numerar.

Activele fondului erau estimate la sfârşitul lunii decembrie la 1,54 mld. euro, în urcare cu peste 500 mil. euro faţă de finalul anului 2013.

Compania deţine în România nouă malluri şi nouă value centre (parcuri de retail) care i-au adus anul trecut venituri din închiriere de 59,5 mil. euro. Compania deţine centrele comerciale Promenada Mall Bucureşti, City Park Constanţa, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Deva Shopping Centre, Vulcan Value Centre din Bucureşti, Shopping City Galaţi, Retail Park Piteşti, Shopping City Târgu Jiu, Severin Shopping Center şi Vaslui Value Centre.