Obama a anunţat că asistenţa SUA ar creşte la 1 miliard de dolari pe an, faţă de 660 milioane de dolari pe an în prezent. El a promis de asemenea noi garanţii pentru împrumuturi.“Toate acestea vizează să consolideze reformele politice şi economice care au loc în Iordania”, a subliniat el.

Casa Albă a precizat că acest ajutor, care ar urma să fie dezbătut în Congres, s-ar aplica în perioada 2015-2017.
Reamintind că Iordania a primit 'sute de mii de sirieni' refugiaţi din cauza războiului civil din ţara lor, Obama a subliniat importanţa de a ajuta această ţară 'care se confruntă mereu cu responsabilităţi'.

Suveranul haşemit, unul dintre principalii aliaţi ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a mulţumit lui Obama pentru acest ajutor într-un moment 'foarte dificil' pentru Iordania unde refugiaţii reprezintă acum '20% din populaţie'.

Întrebat de CBS News despre lupta împotriva grupării SI în Siria şi Irak, regele Iordaniei a estimat că ea este “în mod clar o luptă între bine şi rău”.

“Cred că este un +Al treilea război mondial+ prin alte mijloace”, a declarat Abdullah al II-lea într-un interviu realizat joi şi difuzat vineri de televiziunea americană, notează AFP. El a comparat de asemenea lupta antijihadistă cu “lupta unei generaţii”. Regatul Iordaniei are frontiere cu Irakul şi Siria, două ţări unde largi teritorii sunt controlate de ultraradicalii suniţi din SI.AGERPRES
a