Majestatea Sa Regele Charles al III-lea a ajuns vineri în România. Aeronava cu care a venit monarhul a aterizat pe Aeroportul Băneasa. Regele a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a sosit cu un avion privat. Embraerul Legacy 600 cu care acesta a zburat de pe aeroportul Farnborough (Marea Britanie) spre aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București este operat de compania Luxaviation UK, potrivit Boarding Pass.

Primirea oficială a avut loc pe Platoul Marinescu. Majestatea Sa Regele Charles al III-lea a salutat garda în limba română.

În cadrul ceremoniei au fost intonate cele două imnuri, ale României şi ale Marii Britanii. Regele Charles a primit salutul Gărzii de onoare şi a salutat în română: ”Bună ziua!”.

„Bine aţi revenit în România şi în numele românilor vă dorim o domnie prosperă şi lungă”, i-a spus preşedintele Klaus Iohannis suveranului britanic, care a semnat apoi în cartea de onoare.

Regele Charles al III-lea se va duce la Viscri

Sursă: Răzvan Vălcăneanţu

Administraţia Prezidenţială a anunțat programul oficial. Potrivit acestuia, cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête şi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Regele Charles al III-lea nu este însoţit de Regina Camilla, soţia sa. Un alt element important este că Majestatea Sa Regele Charles al III-lea se va deplasa în timpul vizitei şi la reşedinţa sa de la Viscri. Ultima vizită în România a Alteţei Sale Regale Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.

Regele Charles și președintele Iohannis vor avea convorbiri timp de aproximativ 25 de minute, apoi vor susține declarații de presă comune.

Astfel, Regele Charles al III-lea are, de la ora 15:30, o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi au discuții tete-a-tete, apoi regele Charles al III-lea se întâlnește cu reprezentanți ai autorităților statului, reprezentanții societății civile și ai Corpului Diplomatic. Ulterior, Regele Charles va susține și o alocuțiune.

După încheierea acestor întâlniri oficiale, începe partea privată a acestei vizite a Regelui Charles în România. De la Palatul Cotroceni, monarhul britanic va pleca în jurul orei 16:30. Abia marți, 6 iunie, va ajunge la Viscri. Monarhul britanic are cel puțin 10 proprietăți cumpărate, printre care se află și celebra reședință din satul Viscri.

Sursă: captură YouTube

Prima dată când un monarh britanic vizitează România

Trebuie subliniat că se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România.

„Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a declarat, luni, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

Îndrăgostit de satele din Transilvania

Regele Charles al III-lea s-a îndrăgostit de satele din Transilvania și de locuitorii lor, încă de la prima lui vizită la noi, în 1998. În 2006, și-a cumpărat o casă tradițională săsească în satul Viscri, din județul Brașov, și a vizitat România în mai multe rânduri, în ultimii ani.

De Viscri, Saschiz ori Valea Zălanului, mulți au auzit doar după ce el ce le-a vizitat și le-a promovat valorile. Regele Charles are în țara noastră mai multe proprietăți – printre care o casă în Valea Zălanului.

Mama lui Charles, regina Elisabeta a II-a, era verișoară de gradul al treilea cu Regele Mihai. La înmormântarea monarhului român, Charles a așezat o coroană de flori în fața Palatului Regal, înainte de ceremonie.