Noua grilă de impozitare pentru 2016 nu va mai ţine cont de calitatea proprietarului, persoană fizică sau juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, pentru clădirile deţinute de persoane fizice şi utilizate în activităţi economice, procentul de impozitare va fi cuprins între 0,2% şi 1,3% dacă imobilul a fost reevalut, construit sau achiziţionat în ultimii cinci ani sau de 2% în cazul celor reevaluate, construite sau achiziţionate înainte de această perioadă. În ultima situaţie, impozitul poate să depăşească şi de 20 de ori nivelul actual, arată calculele Regatta.

„Majorarea considerabilă a impozitelor îi va determina automat pe proprietari să ridice direct proporţional nivelul chiriei. Practic va fi mult mai avantajos pentru companii să închirieze spaţii în clădirile clasice de birouri, decât în apartamente sau vile. Marea provocare pentru dezvoltatori va fi să construiască  spaţii de birouri de dimensiuni mai reduse decât cele dezvoltate până acum, în locaţii cu acces la infrastructură, în special la metrou, sau să le recompartimenteze pe cele deja existente”, a declarat Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.

În prezent, stocul total de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la 2,25 mil. mp, potrivit companiei de consultanţă imobiliară JLL. Suprafaţa de birouri închiriată în primele nouă luni ale acestui an a totalizat peste 211.000 mp, în creştere cu peste 7% faţă de nivelul de 197.000 mp din perioada similară a anului trecut. Cererea de anul acesta a fost compusă din 81.000 mp cerere nouă, 68.000 mp mutări din alte clădiri moderne şi 62.500 mp reînnoiri de contracte, conform datelor JLL.