Reed Hastings, cofondatorul Netflix Inc., se va retrage din funcția de director executiv al serviciului de streaming. Acesta a cedat conducerea partenerului său de lungă durată și co-directorului executiv Ted Sarandos și directorului de operațiuni al companiei, Greg Peters.

Potrivit Reuters.com, acțiunile companiei, care scăzuseră cu 38% în ultimul an, au crescut cu 7,9% la 340,66 dolari, în urma tranzacțiilor după orele de tranzacționare. Acesta ar fi motivul schimbării.

Compania a raportat că a adăugat 7,7 milioane de abonați în al patrulea trimestru al anului, datorită unor programe populare, cum ar fi spin-off-ul Familiei Addams și seria de documentare Harry & Meghan.

Netflix a încheiat 2022 cu 231 de milioane de abonați plătitori și a spus într-o scrisoare către investitori că „2022 a fost un an greu, cu un început dificil, dar cu un final mai luminos”.

Sarandos și Peters vor fi amândoi directori executivi, în timp ce Hastings va ocupa funcția de președinte executiv, urmând exemplul lui Jeff Bezos de la Amazon și al lui Bill Gates de la Microsoft . Schimbarea intră în vigoare imediat, reprezentând punctul culminant al unui deceniu de planificare a succesiunii de către consiliul de administrație. Sarandos și Peters au fost promovați în anul 2020, în contextul unei perioade dificile pentru serviciul de streaming.

Reed Hastings a lansat Netflix acum 25 de ani

Reed Hastings, în vârstă de 62 de ani, a lansat Netflix în anul 1997 ca pe un serviciu de DVD-by-mail. Acesta a scris pe blogul său că se gândea de mai mulți ani la plecarea sa.

Acum este „momentul potrivit pentru a-mi finaliza succesiunea”, a mai spus el.

„Consiliul nostru a discutat despre planificarea succesiunii de mulți ani (chiar și fondatorii trebuie să evolueze!)”, a scris Hastings.

„Sunt atât de mândru de primii noștri 25 de ani și atât de încântat de următorul nostru sfert de secol.”, a adăugat co-fondatorul companiei.

Odată cu retragerea sa din funcția de CEO al Netflix, miliardarul american a spus că dorește să „acorde mai mult timp filantropiei”.

Mai multe despre fondatorul Netflix

Reed Hastings s-a născut în Boston, Massachusetts și a urmat cursurile școlii Buckingham Browne & Nichols. Primii săi bani, înainte de a intra la facultate, i-a făcut vânzând aspiratoare din ușă în ușă.

În 1981, a intrat la Marine Corps, dar a decis să se alăture celor de la Corpul Păcii „din spirit de aventură”.

De asemenea, a predat matematică într-un liceu din nord-vestul rural al Swazilandei, între 1983 și 1985.

Hastings atribuie o parte din spiritul său antreprenorial timpului petrecut în Corpul Păcii, remarcând că „odată ce ai făcut autostopul prin Africa cu zece dolari în buzunar, începerea unei afaceri nu pare prea intimidantă”.

Întors de la Corpul Păcii, miliardarul a urmat cursurile Universității Stanford, după ce a fost respins de MIT.

Reed Hastings a fondat prima sa companie, Pure Software, în 1991. În 1997, a fondat Netflix, alături de Marc Randolph, un fost angajat de la Pure Software, oferind clienților din SUA închiriere de filme prin poștă.

Hastings a fost în boardul Microsoft din 2007 până în 2012 și în consiliul de administrație al Facebook, Inc. din iunie 2011 până în mai 2019.