Un comitet ministerial OPEC/ non-OPEC de monitorizare a acordului a recomandat la rândul său prelungirea acordului de reducere a producţiei dincolo de primul trimestru din 2018 dacă această prelungire este justificată pentru reechilibrarea pieţei mondiale.

Statele membre OPEC şi alte 11 state au acceptat în decembrie 2016,  să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017.

Anul acesta în mai, acordul a fost prelungit până în luna martie a anului viitor. Libia şi Nigeria au fost scutite de acordul de reducere a producţiei pentru a ajuta industriile lor să-şi revină după mai mulţi ani de conflicte.

Comitetul ministerial OPEC/ non-OPEC de monitorizare a acordului, s-a reunit luni la Sankt Petersburg şi a hotărât că Nigeria se va alătura acordului prin limitarea producţiei sale la 1,8 milioane barili pe zi.

În Libia este puţin probabil ca producţia să depăşească un milion de barili pe zi în viitorul apropiat, comparativ cu capacitatea sa de 1,4-1,6 milioane barili pe zi,  conform spuselor comitetului.

„Trebuie să recunoaştem că piaţa a devenit una pesimistă din cauza mai multor factori importanţi care au influenţat aceste sentimente”, a declarat Khalid al-Falih.

Nerespectare acordului de reducere a producţiei de către unele state membre OPEC precum şi creşterea exporturilor OPEC a condus la micşorarea preţului petrolului. Atunci când reducerile de producţie nu vor mai fi necesare, ţările producătoare de petrol vor asigura o ieşire lină din acordul de reducere a producţiei astfel încât să nu provoace un şoc pe piaţă, susţine Khalid al-Falih.

Acest acord a permis ca preţul petrolului să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril în luna ianuarie. Dar, ca urmare a creşterii producţiei de petrol de şist a SUA preţurile au revenit în intervalul 45-50 de dolari.