În condiţiile în care bugetul României înregistra excedent la 31 octombrie, premierul Victor Ponta a cerut ministerelor să accelereze cheltuielile până la sfârşitul anului. Ca parte a rectificării bugetare, Guvernul a alocat autorităţilor locale peste 1,1 miliarde de lei (317 milioane de dolari), pentru construcţia de grădiniţe, drumuri, canalizări, se mai arată în analiza Bloomberg.

Cheltuielile suplimentare ar putea ajuta la redresarea creşterii economiei României, semnalează Bloomberg. PIB-ul României a crescut în trimestrul doi cu 1,2% (faţă de trimestrul II 2013), mai puţin de o treime faţă de avansul de 3,9% din primele trei luni ale anului, cel mai ridicat ritm de creştere din UE.

România are ca obiectiv un deficit bugetar de 1,4% în 2015, de la 2,2% din PIB estimat pentru 2014 şi cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB înregistrat în 2009.

Reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat marţi că 'a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solidă şi mai rezistentă la şocuri, deoarece această stabilitate a venit în urma faptului că situaţia conturilor fiscale este mult mai bună decât în urmă cu şase ani'.

'Aşadar, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol această îmbunătăţire considerabilă', a spus el.

SURSA: Agerpres