Boris Nemţov, fost vice-prim ministru transformat într-un critic al Kremlinului, a spus joi că aproape 30 miliarde de dolari s-au furat în cadrul pregătirilor pentru Jocurile de Iarnă de la Soci (oraş din sudul Rusiei).
Rusia a anunţat iniţial, în 2007, că pentru jocurile din 2014 factura s-ar putea cifra la circa 12 miliarde dolari. Peste şase ani, această estimare a sărit la 51 miliarde dolari, făcând din Soci cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie, de vară sau de iarnă. Prin comparaţie, Jocurile Olimpice de Vară de la Londra din 2012 au costat 14,3 miliarde dolari.
Nemţov a avansat cifra de 30 miliarde dolari prin comparaţia costurilor estimate iniţial pentru Jocuri cu ţinta finală de preţ de 51 miliarde dolari şi cu costurile obişnuite ale precedentelor Olimpiade. El a comparat de asemenea costul pe loc de pe stadion de la Soci cu cel de pe stadioanele de la precedentele Olimpiade.
Nemţov a spus că faţă de costurile iniţiale, costurile finale de la Jocurile Olimpice din ultimii 14 ani au urcat de două ori, în contrast cu o creştere de patru ori în cazul Soci.
El nu a furnizat o imagine detaliată a pregătirilor care au stat la baza estimării sale de corupţie de 30 miliarde dolari. “Depinde de investigatori dacă vor să o facă”, a spus el.
Rusia este binecunoscută pentru corupţia de proporţii din multe domenii, în special în construcţii, iar numărul amplasamente de care a fost nevoie  pentru a găzdui Jocurile de la Soci ar putea oferi ample oportunităţi pentru mită.
Pregătirile pentru Soci includ nu doar construcţia stadionului Olimpic, trei sate olimpice, o pistă de schi, arene de hochei, facilităţi montane şi amplasamente Olimpice, dar şi ample îmbunătăţiri în privinţa şoselelor din oraş, podurilor, hotelurilor, trenurilor, portului, aeroportului şi ale reţelei de energie electrică.