Cifra a fost anunţată după reuniunile la care au participat reprezentanţii mai multor ministere şi ai celor nouă provincii afectate de dezastrele menţionate. Executivul nipon estimase la sfârşitul lunii martie un cost al reconstrucţiei cuprins între 16 şi 25 de miliarde de yeni.

Din suma totală de 16,9 miliarde de euro, s-a anunţat că 10,4 miliarde de yeni (90, 6 milioane de euro) vor fi folosite pentru reconstrucţia caselor, magazinelor sau sediilor de corporaţii, iar alte 2,2 miliarde de yeni (19,1 milioane de euro) pentru amenajarea infrastructurilor de bază, cum ar fi şoselele şi porturile.

Valoarea acestor estimări este aproape dublă faţă de cele 9,6 miliarde de yeni (83,6 milioane de euro) utilizate pentru remedierea pagubelor produse în 1995 de seismul care a afectat provincia Kobe (din centrul Japoniei).

Calculul nu include însă fondurile ce vor fi folosite pentru remedierea stării de dezastru determinată de criza nucleară de la centrala de la Fukushima, astfel încât se estimează că valoarea totală a procesului de reconstrucţie realizat la nivelul întregii ţări va fi mult mai mare.
SURSA: Agerpres