Producătorul austriac de cărămizi şi materiale de construcţii Wienerberger a înregistrat o scădere puternică a veniturilor şi profitului pe piaţa românească în primul semestru, din cauza condiţiilor economice dificile, a anunţat grupul.

Compania nu a publicat valorile indicatorilor şi variaţiile acestora.

Veniturile Wienerberger în Europa Centrală şi de Est au scăzut cu 39% în perioada ianuarie-iunie, la 275,5 milioane euro, iar EBITDA (profitul înainte de includerea taxelor, dobânzilor, deprecierii şi a amortizării) a coborât cu 64%, la 48,5 milioane euro, se arată într-un raport al grupului austriac.

Numărul de angajaţi din această regiune a scăzut cu 8%, la 5.391 de persoane la finele lunii iunie a acestui an.

Wienerberger a consemnat, la nivel internaţional, o pierdere după taxe de 204 milioane euro, faţă de un profit de 98,6 milioane euro în perioada similară a anului trecut, din cauza condiţiilor economice dificile.

Veniturile Wienerberger au scăzut, în perioada ianuarie-iunie, cu 29%, la 898,1 milioane euro, de la 1,26 miliarde euro în prima jumătate a anului trecut.

Rezultatul EBITDA s-a redus totodată cu 57%, la 100,6 milioane euro, de la 235,6 milioane euro.

Numărul total de angajaţi ai grupului a scăzut cu 14%, la 13.104, de la 15.162 la jumătatea lui 2008.

Wienerberger operează în România, prin Wienerberger – Sisteme de Cărămizi, trei fabrici, la Gura Ocniţei, lângă Târgovişte, la Sibiu şi la Triţenii de Jos. La Sibiu sunt produse şi ţigle din beton şi ceramică pentru acoperişuri, prin alte două companii la care grupul deţine participaţii, Bramac şi Tondach. Totodată, grupul austriac este prezent în România şi prin compania Semmelrock, specializată în producţia de pavele din beton, care a deschis în 2006 o unitate de producţie la Bolintin-Vale.

SURSA: Mediafax