În cel de-al treilea trimestru al anului 2011, Produsul Intern Brut al Italiei a scăzut cu 0,2%, a anunţat Istat. Previziunile privind resursele financiare ale ţării au fost dezminţite de cifrele minime înregistrate şi în primele două trimestre ale anului care se apropie de sfârşit. În comparaţie cu anul 2010, când PIB-ul a crescut cu 1% în primul trimestru, în anul curent s-a ajuns doar la 0,8%, scăzând la 0,7% în trimestrul al doilea al anului 2011 şi ajungând la -0,2% în ultimul trimestru.

Rezultatele studiului au fost anticipate săptămâna trecută de ministrul dezvoltării economice Corrado Passera, care a subliniat că Italia se află în plină recesiune economică şi singura şansă de salvare o poate oferi planul de austeritate aprobat de guvernul condus de Mario Monti.  Centrul de studii a anunţat că previziunile economice ale Italiei pentru anul 2012 nu sunt deloc optimiste.

Cifrele prezentate au blocat astăzi indicele în creştere al acţiunilor de stat italiene la bursa de valori. În cursul dimineţii, pieţele de afaceri au debutat cu cifre pozitive în aşteptarea operaţiunii de finanţare a Băncii Centrale Europene. Postul de televiziune Rai News a observat miercuri că după publicarea concluziilor cercetătorilor de la Istat, bursa de valori de la Milano a pierdut 0,6 procente.