Erdogan, încrezător în șansele sale în al doilea tur de scrutin

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a afirmat marţi că oamenii şi-au „confirmat” încrederea în el după ce condus primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, dar rivalul lui Kemal Kilicdaroglu crede că mai poate învinge, relatează dpa.

Un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 mai, după ce Erdogan, care a obţinut 49,4% din voturi, a ratat cu puţin o majoritate absolută, în timp ce Kilicdaroglu – dintr-o coaliţie extinsă de partide de opoziţie – a întrunit aproximativ 45% .

„Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică”, a postat Erdogan, 69 de ani, pe Twitter. „Oamenii au confirmat că au încredere în noi şi în alianţa noastră”, a scris el.

Erdogan, din Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamic-conservator), a fost prim ministru şi este preşedinte al ţării de 20 de ani.

Kilicdaroglu era favorit în sondajele de opinie înainte de scrutinul de duminică, dar acum analiştii politici consideră că sunt puţine şanse ca Erdogan să fie învins în turul doi.

Un al doilea tur de alegeri istoric pentru Turcia

După un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, notează AFP.

„Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur”, a declarat candidatul opoziţiei la Ankara, înconjurat de reprezentanţi ai celor şase partide din coaliţia sa.

Diaspora turcă din Germania a fost de partea preşedintelui în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, la alegerile prezidențiale de duminică, susţine agenţia de ştiri de stat din Turcia Anadolu, preluată de dpa.

După numărarea a aproape 98% din buletinele din Germania, Erdogan a obţinut circa două treimi din voturi în cea mai mare comunitate turcă din străinătate; scrutinul din diaspora s-a desfăşurat în perioada 27 aprilie – 9 mai, însă rezultatele se află simultan cu cele din Turcia.