Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile.

Obiectivul UE a fost realizat înainte de termen, iar următoarea etapă este oferirea de servicii în bandă largă de mare viteză pentru toți.     

„Datorită acoperirii suplimentare furnizate de serviciile în bandă largă prin satelit, ne-am realizat obiectivul pentru 2013 privind asigurarea accesului tuturor cetățenilor la serviciile în bandă largă. Aceasta este o realizare majoră pentru cetățenii europeni,” a declarat Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene
    
Până la sfârșitul anului 2012, 99,4% din gospodăriile din UE aveau acces la servicii de bază în bandă largă, fixe sau mobile, inclusiv 96,1% din gospodăriile situate în zonele rurale. Însă, din cele 0,6 procente rămase (sau aproximativ 3 milioane de cetățeni) făceau parte numeroase familii și întreprinderi din zone izolate sau rurale, unde desfășurarea serviciilor fixe sau mobile în bandă largă este mai dificilă și mai costisitoare.
    
Mulți europeni nu își dau seama că serviciile în bandă largă prin satelit reprezintă o opțiune pentru ei. Acesta este motivul pentru care Neelie Kroes a lansat broadbandforall.eu („servicii în bandă largă pentru toți”), un serviciu dezvoltat de Asociația Europeană a Operatorilor de Satelit (ESOA) care permite cetățenilor să verifice rapid ce opțiuni au la dispoziție în privința serviciilor în bandă largă prin satelit.

Există 148 de sateliți care oferă servicii cetățenilor europeni. Pachetele de bază pornesc de la 10 euro pe lună, pachetele cu viteză de 20 Mbps de la 25 euro pe lună, prețurile medii pentru antenele parabolice fiind de 350 euro (mai ieftin dacă se contractează un abonament de tip premium).
        
Ce este rețeaua în bandă largă prin satelit?

Internetul prin satelit, denumit și rețea în bandă largă prin satelit, este o conexiune internet bidirecțională de mare viteză efectuată prin intermediul sateliților de comunicații în loc de linia de telefon fix sau alte mijloace terestre. În prezent, rețeaua în bandă largă prin satelit este în mare măsură comparabilă cu rețeaua în bandă largă DSL în privința costurilor și a performanței, fiind disponibile pachete de bază începând de la 10 euro pe lună. Deși fibra optică și cablul oferă o performanță la o viteză superioară, acestea nu sunt disponibile pentru toți utilizatorii, cum este în prezent cazul satelitului. Din acest motiv, satelitul devine o opțiune atractivă în special în zonele izolate, în care acoperirea rețelelor fixe și mobile este slabă sau inexistentă.
    
Ce tip de sprijin public există pentru continuarea extinderii rețelelor în bandă largă în zonele rurale?

Finanțarea publică continuă să joace un rol în asigurarea conexiunilor în bandă largă pentru gospodăriile și întreprinderile din UE, în special cele aflate în zonele rurale. Comisia dispune de orientări privind ajutoarele de stat generoase, menite să sprijine statele membre să asigure servicii în bandă largă într-un mod favorabil concurenței. Va fi disponibil un sprijin pentru serviciile în bandă largă prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, tehnologiile informației și comunicațiilor constituind în prezent o prioritate a fondurilor structurale ale UE, și se vor elabora noi orientări privind ajutoarele de stat pentru banda largă.