România

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, sâmbătă, consternat de atacurile teroriste de la Paris şi a exprimat solidaritatea cu poporul francez. 

"Am primit cu durere şi consternare ştirea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris şi au îndoliat întreaga lume. Îmi exprim, în numele meu şi al poporului român, solidaritatea cu autorităţile de la Paris şi cu naţiunea franceză. Aceste atacuri barbare, care au secerat vieţile a zeci de oameni nevinovaţi, trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internaţională: să arătam şi mai multă determinare în combaterea terorismului şi în apărarea valorilor umanităţii. Dumnezeu sa-i odihnească pe cei dispăruţi şi să-i aibă în grijă pe cei răniţi!", a scris, pe Facebook, şeful statului. 

SUA

Statele Unite vor face tot posibilul pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii atacurilor de la Paris, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama. 

Obama a folosit termenul "terorişti" şi a subliniat că SUA sunt alături de Franţa în lupta împotriva terorismului şi extremismului, a informat Reuters. 

Preşedintele SUA a precizat că nu doreşte să speculeze referitor la cine s-ar afla în spatele atacurilor din capitala franceză. 

Atentatele care au lovit capitala Franţei vineri seara nu sunt doar un atac împotriva Parisului, ci reprezintă "un atac împotriva întregii umanităţi şi a valorilor noastre universale", a spus preşedintele SUA, Barack Obama, într-o scurtă declaraţie la Casa Albă. 

Preşedintele american a adăugat că Statele Unite vor ajuta Franţa "să-i aducă pe terorişti în faţa justiţiei", dar pe de altă parte a precizat că este încă devreme să se pronunţe cine a pus la cale aceste atacuri care au avut ca scop să terorizeze populaţia civilă şi oamenii nevinovaţi. 

"Se pare că există anumite activităţi periculoase în derulare în acest moment. Până nu vom avea confirmarea că autorităţile franceze au situaţia sub control şi până când nu vom avea informaţii mai detaliate, nu doresc să fac speculaţii", a spus Obama. 

Germania

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat profund şocată de atacurile teroriste care s-au soldat cu zeci de morţi la Paris, informează AFP. 

"Sunt profund şocată de ştirile şi imaginile pe care le-am văzut de la Paris. În aceste momente gândurile mele se îndreaptă către victimele acestor atacuri evident teroriste, către apropiaţii acestora şi către toţi locuitorii Parisului", a afirmat Angela Merkel, potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri seara. 

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, care era prezent pe Stade de France din Paris, la meciul amical dintre selecţionatele Franţei şi Germaniei, atunci când s-au auzit mai multe împuşcături şi explozii în oraş, s-a declarat "îngrozit şi profund afectat", transmite EFE. 

"Suntem de partea Franţei", a scris Steinmeier pe contul oficial al MAE german. 

Steinmeier asista la partidă alături de preşedintele francez Francois Hollande, care a părăsit stadionul şi s-a întâlnit cu prim-ministrul Manuel Valls şi cu ministrul de interne Bernard Cazeneuve, pentru a analiza situaţia. 

Potrivit MAE de la Berlin, înaltul oficial german este în drum spre Viena, unde urmează să participe la a doua rundă de convorbiri pe tema conflictului din Siria.

ONU

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a denunţat atacurile teroriste josnice care au avut loc vineri seara în Paris şi a afirmat că este alături de guvernul şi de poporul francez, informează AFP. 

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Secretarul general al ONU a cerut "eliberarea imediată a numeroaselor persoane care sunt ţinute ostatici în sala Bataclan"

Rusia

Rusia a condamnat seria de "atentate odioase" şi asasinatele inumane" comise la Paris şi este pregătită să ofere "tot ajutorul în ancheta asupra acestor crime teroriste", a declarat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a exprimat condoleanţe, sprijinul şi solidaritatea Rusiei omologului său francez, François Hollande, şi întregului popor francez, a informat agenţia 

Italia

Premierul italian Matteo Renzi şi-a exprimat solidaritatea cu "fraţii săi francezi" după atentatele de la Paris, care s-au soldat cu zeci de morţi, şi a convocat comitetul naţional de securitate pentru sâmbătă dimineaţa, relatează AFP. 

Italia este "alături de fraţii săi francezi, împotriva atacului atroce îndreptat asupra Parisului şi Europei", a spus Renzi pe contul său de Twitter. 

"Europa, atinsă în inima ei, va şti să reacţioneze la această barbarie", a spus premierul italian, citat de agenţia AGI. În urma tragicelor evenimente Renzi i-a transmis preşedintelui François Hollande că Italia este solidară cu Franţa.

China

China s-a declarat "profund şocată" după atentatele criminale comise vineri seară la Paris şi "condamnă vehement aceste atacuri teroriste", a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit AFP. 

"China este profund şocată de această serie de atacuri teroriste criminale de mare amploare", pe care Beijingul le "condamnă vehement", a afirmat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Hong Lei, într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul ministerului. 

"Terorismul este duşmanul întregii omeniri. China sprijină cu fermitate Franţa în eforturile sale de a readuce pacea şi stabilitatea (în ţară) şi pentru a combate terorismul", a insistat el. 

Luând act de un bilanţ extrem de greu, China a adresat Franţei "profunde condoleanţe", a adăugat Hong Lei. 

Până în prezent, niciun cetăţean chinez nu se află printre morţi şi răniţi, a anunţat agenţia oficială Xinhua, referindu-se la informaţii din partea ambasadei chineze la Paris.