RCS & RDS, cel mai important operator de pe piaţa locală de cablu TV şi Internet, va derula o emisiune de obligaţiuni de 200 de milioane de dolari, cu maturitatea în anul 2017, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P), care a atribuit titlurilor ratingul „B”.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a atribuit RCS & RDS ratingul „B”, cu perspectivă pozitivă, care va fi ridicat cu o treaptă, la „B+”, dacă grupul va finaliza cu succes o emisiune de obligaţiuni de 200 de milioane de dolari.

„Ratignul RCS & RDS este constrâns de percepţia noastră asupra competiţiei în creştere de pe principalele pieţe unde compania are operaţiuni, România şi Ungaria, din moment ce jucătorii sunt axaţi pe concurenţa prin oferte la pachet pentru a atrage clienţii”, a declarat anlistul de credit al S&P Michael O’Brien.

În plus, compania este expusă pe mai multe pieţe central-est europene care s-au confruntat cu o volatilitate economică şi valutară considerabilă, factori ce pot afecta perspectivele de creştere ale RCS & RDS din moment ce consumatorii sunt prudenţi cu cheltuielile.

Ratingul este susţinut de poziţia solidă de pe alte pieţe

Totodată, ratingul este influenţat negativ de volumul slab al fluxului de numerar liber generat de companie până în prezent, în urma investiţiilor mari în reţea. În acelaşi timp, compania trebuie şi să-şi refinanţeze datorii semnificative „comparativ cu sumele pe care le considerăm relativ scăzute în mod normal”, notează S&P.

Pe de altă parte, ratingul este susţinut de poziţia solidă de pe principalele pieţe, unde este lider de piaţă pe unele segmente. Investiţiile ridicate desfăşurate până acum în infrastructură vor permite companiei să-şi îmbunătăţească fluxul de numerar liber în următorii ani, anticipează agenţia de evaluare financiară. Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, RCS&RDS are un capital social de 42,206 milioane de lei, împărţit în 42.206.417 de titluri cu o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune.

Grupul RCS&RDS este controlat, indirect, de omul de afaceri Zoltan Teszari. Acţionarii operatorului român sunt Cable Communications Systems (Olanda) – 88,9%, RCS&RDS – 5,04%, Zoltan Teszari – 2,03% şi Csaba Ianos Ludescher – 1,1% şi 15 persoane fizice cu participaţii sub 1%.

Moody’s acordă RCS & RDS ratingul Ba3

Agentia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a acordat, vineri, ratingul pe termen lung Ba3 cu perspectiva pozitivă companiei RCS & RDS.

Evaluarea Ba3 este susţinută de creşterea organică a companiei şi  de poziţia solidă pe care RCS&RDS o are în România şi Ungaria, pe pieţele de telefonie, cablu TV şi Internet. RCS&RDS este de lider pe segmentul televiziunii prin satelit în Slovacia, Cehia şi Croaţia, iar în Serbia ocupă locul doi.

Strategia companiei de a se focusa pe serviciile triple play, oferind Internet broadband şi telefonie ar trebui să stea la baza creşterii veniturilor, cred cei de la Moody’s. Ca urmare a investiţiilor în infrastructură, fluxul de numerar liber a fost negativ în trimestrul 3 din 2009. Cu toate acestea compania şi-a construit propria reţea şi a început să reducă cheltuielile, iar fluxului liber de numerar va creşte, anticipează agenţia de evaluare financiară.

RCS&RDS a înregistrat, în primele nouă luni ale anului trecut, venituri de 518,3 milioane dolari şi un profit operaţional de 77,8 milioane de dolari.

SURSA: Mediafax