Royal Bank of Scotland (RBS), prezenta si in Romania, se pregateste sa se retraga de pe mai multe piete si vizeaza o serie de disponibilizari in incercarea de a se redresa in contextul actualei crize economice, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate discutiilor.

CEO-ul RBS, Stephen Hester, va face publice planurile bancii o data cu anuntarea rezultatelor financiare pentru anul 2008.

RBS ar putea astfel anunta retragerea de pe jumatate din cele 60 de piete pe care activeaza, o parte si din zona Europei de Est, precum si renuntarea la imprumuturile cu grad mare de risc.

De asemenea, Hester ar putea anunta printre noile directii, printre care concentrarea spre marci de retail ca NatWest U.K., unde vor fi abordate asigurarile, si divizia de retail din SUA, Citizen Bank. Grupul financiar ar putea face investitii bancare si in zone precum Hong Kong.

Potrivit WSJ, RBS ar putea sa vanda sau sa restructureze filialele din Australia, operatiunile de leasing in domeniul aviatiei si ipotecile din Statele Unite.

Planurile de redresare ar putea aduce o reducere a costurilor cu 10-15% in urmatorii trei – cinci ani. Hester vrea ca in acest fel sa „relanseze” activitatile RBS, care a fost nevoita sa imprumute 20 de miliarde de lire de la guvernul britanic.

Sursa: WSJ