‘212 dosare penale privind criminalitatea în domeniul pirateriei sunt în lucru, dintre care 66 cu urmărirea penală începută şi 146 în faza actelor premergătoare’, a declarat Scarlatache.

El a precizat că în primele opt luni ale anului poliţiştii de investigare a fraudelor au făcut, în urma sesizărilor primite, 359 de verificări privind pirateria software, soldate cu înregistrarea a 183 de dosare penale, dintre care 59 cu urmărirea penală începută, 76 de persoane cercetate, 105 infracţiuni constatate.

Scarlatache a informat că, drept măsuri complementare, peste 3.000 de sisteme informatice au fost indisponibilizate, supuse expertizării şi lăsate la dispoziţia parchetului şi instanţei pentru a decide ce se va întâmpla cu acestea.

El a spus că poliţiştii nu vor face controale la cetăţeni acasă, deoarece legislaţia prevede că nu constituie o încălcare a dreptului de autor software-ul folosit pentru uz personal şi al familiei, excepţie fiind cazurile în care persoana respectivă face parte dintr-o reţea de distribuţie, comercializare, copiere sau reproducere de software.

‘Vom avea în vedere în principal retailerii care comercializează computere cu software piratat preinstalat, vom avea în vedere de asemenea retailerii care comercializează alături de computere suporturi optice pe care sunt instalate software-uri piratate. De asemenea, vom avea în vedere activităţile de business în care este folosit software piratat şi în general activităţile care sunt producătoare de venituri impozabile’, a mai spus Claudiu Scarlatache.
SURSA: Agerpres