Războiul dintre Israel și Iran, îngrijorări și relații tensionate

Chira și așa, într-un mediu de securitate atât de imprevizibil, războiul rămâne o posibilitate. Contrar credinței populare, războaiele rareori încep din întâmplare. În timp ce Iranul și Israelul s-au lovit regulat, în ultimii trei ani, ambele țări au stabilit că războiul nu este în interesul acestora, notează evz.ro

Teheranul ar putea decide începerea unui război diversiv pentru a distrage atenția de la răscoalele populare și dificultățile economice. Israelul, pe de altă parte, ar putea determina un război rapid și devastator care să delegitimeze și să destabilizeze Republica Islamică, reducând influența în întreaga regiune. Din punct de vedere israelian, un baraj de atacuri cu rachete s-ar dovedi incomod, dar probabil nu ar reprezenta un pericol existențial.

Israelul are avantaje substanțiale față de Iran

De asemenea, Israelul are avantaje substanțiale față de Iran la orice tip de armament convențional, cu excepția posibilelor rachete balistice armate convențional. Israelul are avantaje substanțiale pe mare și poate depăși  disponibilitatea Iranului pe uscat.

Totodată, Iranul a desfășurat deja active militare substanțiale atât în ​​Siria, cât și în Irak. Uneori, operate de proxi-uri, cât și de personal iranian, bateriile de rachete pot lovi țintele din Israel, sperând să copleșească temporar rețeaua israeliană de sisteme de apărare antirachetă.

Greul atacurilor israeliene ar cădea asupra împuterniciților Iranului din Siria, Liban, Gaza și Irak. În Liban, Hezbollah s-a pregătit intens pentru conflict, perfecționându-și abilitățile în timpul luptelor din Siria și mărind stocurile de rachete, notează sursa menționată.

Atacurile aeriene israeliene s-ar concentra pe reducerea rapidă a numărului de lansatoare de rachete avansate. Israelul ar lovi Irakul, destabilizând guvernul țării. Astfel, iranienii ar exercita, fără îndoială, o presiune considerabilă asupra guvernului din Bagdad. Într-adevăr, acest război se întâmplă deja la un anumit nivel.

În noiembrie, în represaliile atacurilor cu rachete lansate de pe teritoriul sirian, avioanele de război israeliene au distrus un sediu al Gărzii Revoluționare Iraniene din Siria. Aceasta a venit ca parte a unei campanii aeriene israeliene mai ample, care a atins zeci de ținte din Siria și Irak.

Cât ar putea dura războiul?

În cele din urmă, stocurile de rachete deținute de împuterniciții iranieni s-ar diminua, la fel ca și entuziasmul acestora, pentru a suporta pedeapsa israeliană. La rândul lor, israelienii au putut provoca multe daune Iranului, înainte de a epuiza bunăvoința monarhiilor din Golf. Desigur, multe ar depinde de atitudinea Statelor Unite.

Deși președintele Donald Trump a fost deosebit de reticent în a ataca Iranul, în ciuda pretextelor de a face acest lucru,  totuși ar putea fi doritor să intervină în numele Israelului. Cu toate acestea, cel mai probabil, costul războiului va fi suportat de cei care au avut cea mai mică contribuție la această decizie, și anume civilii nevinovați din țările dintre Israel și Iran, conform sursei menționate.

Sursă foto: Dreamstime