Războiul din Ucraina va costa economia germană aproximativ 160 de miliarde de euro, sau 4% din Produsul Intern Brut, ca urmare a diminuării creării de valoare până la finele anului, a apreciat preşedintele Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK).

Germania plătește scump din cauza războiului

Aceasta înseamnă că PIB-ul per capita în cea mai mare economie a Europei va fi cu 2.000 de euro mai mic decât ar fi fost dacă războiul din Ucraina nu ar fi avut loc, a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian, pentru cotidianul „Rheinische Post”, informează Reuters.

Industria are o pondere mai mare în economia Germaniei decât în alte ţări, şi cea mai mare parte a acestui sector este una cu un consum intensiv de energie, ceea ce înseamnă că firmele germane au fost afectate în mod deosebit de explozia preţurilor la energie, care anul trecut au atins maxime istorice în Europa.

Industria germană va plăti pentru energie cu aproximativ 40% mai mult în 2023 decât în 2021, înainte de criza declanșată de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie anul trecut, potrivit unui studiu realizat luna trecută de Allianz Trade.

„De aceea, prognoza de creştere pentru 2023 şi 2024 este mai redusă decât în multe alte ţări”, a spus Peter Adrian, adăugând că acest lucru este valabil şi pentru anul trecut.

Germania, ţară care timp de decenii s-a bazat pe gazele ruseşti ieftine livrate prin conducte, se confruntă acum cu preţuri mai mari la energie comparativ cu SUA, care are propriile sale rezerve de gaze naturale, sau Franţa, ţară care produce o mare cantitate de energie electrică în centralele nucleare.

„Preţul gazelor este de trei până la cinci ori mai mare decât în SUA”, a apreciat Peter Adrian, adăugând că preţurile la electricitate sunt de patru ori mai mari decât în Franţa.

Cheltuielile Europei legate de criza energetică

Pe de altă parte, nota de plată a țărilor europene pentru a proteja gospodăriile și companiile de costurile tot mai mari ale energiei a ajuns la aproape 800 de miliarde de euro, au anunțat recent cercetătorii, îndemnând țările să își direcționeze mai bine cheltuielile pentru a face față crizei energetice.

Germania s-a situat în fruntea clasamentului cheltuielilor, alocând aproape 270 de miliarde de euro, o sumă care a eclipsat toate celelalte țări. Marea Britanie, Italia și Franța au fost următoarele, deși fiecare a cheltuit mai puțin de 150 de miliarde de euro. Majoritatea statelor UE au cheltuit o fracțiune din această sumă.