Afirmații incredibile care declanșează haosul în întreaga lume. Un conflict armat între Statele Unite și Rusia ar porni un adevărat război atomic. Consecințele ar fi devastatoare. Experții sunt înspăimântați.

Incendiile determinate de detonaţiile nucleare ar injecta în atmosferă aproximativ 147 de milioane de tone de funingine în atmosferă. Vânturile din stratosferă ar trimite apoi funinginea în jurul întregului glob în câteva săptămâni, cufundând Pământul într-o lungă iarnă nucleară. Blocând lumina soarelui, norii de funingine ar face ca temperaturile medii ale suprafeţei să scadă cu aproape 16 grade, anunță Daily Mail.

Experţii spun că ar fi nevoie de aproximativ şapte ani până ce perdeaua de funingine ar începe să se limpezească şi de încă trei ani pentru ca lumina să revină la nivelurile normale. Cercetătorul atmosferic Joshua Coup de la Universitatea Rutgers din New Jersey, a simulat, alături de mai mulţi colegi, modul în care climatul planetei ar reacţiona la un război nuclear, comparând apoi rezultatele cu o altă simulare realizată în 2017 de Institutul Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA.

Ambele simulări confirmă ipoteza că în urma unui război nuclear între Rusia şi SUA ar urma o iarnă nuclară. Cercetătorii mai spun că la concluzii similare s-a ajuns şi în anii ’80, atunci când se realizau sumulări mai puţin avansate. Spre deosebire de simularea NASA, Coup a descoperit că norul de funingine dispare mai repede, însă efectele climatice sunt la fel. „Un atac nuclear la scară largă ar fi sinucigaş pentru ţara care decide să pornească un asemenea atac. Utilizarea armelor nucleare în acest mod de către SUA şi Rusia ar avea consecinţe dezastruoase la nivel global”, se arată în concluziile studiului, conform sursei citate.