Reprezentanții echipei de negociere a Parlamentului European au susținut, din nou, la discuțiile care au avut loc la Bruxelles pe tema procurorului șef european, că Laura Codruţa Kovesi rămâne favorite pentru ocuparea acestui post. Mai mult chiar, ei au cerut Consiliului să-şi reconsidere poziţia.
Într-un comunicat de presă, se arară că, “în urma declaraţiei de susţinere din plen a preşedintelui Antonio Tajani şi după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a PE şi-a reiterat sprijinul continuu acordat Laurei Codruţa Kovesi, fost procuror anti-corupţie în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziţia guvernului român”.
Mai mult chiar, echipa de negociere a Parlamentului European a solicitat Consiliului UE să îşi reconsidere poziţia. „După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului, regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European”, a declarat Claude Moraes, preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European. În opinia sa, procurorul-şef “va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE”.
La rândul său, eurodeputata olandeză Judith Sargentin a spus că opoziţia cu care se confruntă în prezent dna Kovesi din partea autorităţilor române “scoate în evidenţă curajul şi independenţa sa, ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European. Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”.
De aceeași părere a fost și Ingeborg Grassle, preşedintă a Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului. „Dna Kovesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă „, a afirmat oficialul european. Ea a explicat că „vorbim despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen” .
Cea de-a treia rundă de negocieri dintre Parlamantul European și Consiliul UE a eșuat, joi, după discuții aprinse pe marginea numirii unui procuror șef european.