Nu mai puțin de 10.000 de trupe vor fi relocate pentru exercițiile militare ce vor avea loc într-o zonă care se învecinează cu Donbasul, zona de conflict din Ucraina, dar și în peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, transmite Reuters.

Autoritățile de la Moscova au anunțat că la aceste exerciții vor participa și unități motorizate ale infanteriei, care vor fi desfășurate în mai mult de 30 de câmpuri de antrenament din cel puțin șase regiuni diferite. În contextul acestora, Kievul a cerut o întâlnire cu liderul de la Moscova, Vladimir Putin, însă solicitările sale au fost ignorate de Kremlin.

De cealaltă parte, Moscova a spus că nu se opune unor întrevederi, dar „discuțiile de dragul discuției sunt inutile” și ar dori să vadă mai întâi o agendă bine pusă la punct.

„Nu mi-e frică de o discuție directă cu ei, nu ne temem de un dialog direct. Știm care sunt statele europene care sprijină Ucraina”, a mai spus Zelenski.

Ucraina ar fi dejucat un complot al Moscovei

Recent, mai exact în cursul săptămânii trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a fost dejucat un complot ce viza răsturnarea guvernului său, în spatele căruia s-ar fi aflat Rusia. Bineînțeles că Moscova a negat acest lucru, însă Kievul a insistat prin declarațiile premierului ucrainean, Denis Shmigal. Acesta a afirmat miercuri că în mod cert Moscova este în spatele acestui complot.

În tot acest timp, la Riga are loc întâlnirea NATO, unde ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut pregătirea unor sancțiuni economice dure împotriva Rusiei pentru situația în care „președintele Putin decide să aleagă cel mai rău scenariu, adică o operațiune militară.”

Înainte de sesiunea NATO, ministrul de externe danez Jeppe Kofod a transmis presei că vor fi „consecințe severe” dacă operațiunile militare alee Rusiei vor încălca suveranitatea Ucrainei. Acesta a punctat că Danemarca este pregătită de impunerea unor sancțiuni aspre dacă se va întâmpla acest lucru.