Dupa mitingurile de protest din Seattle, de la sfarsitul anului 1999, care au intrerupt lucrarile capilor lumii, conferintele Bancii Mondiale (BM) sunt noul motiv al miscarilor de strada. BM a recurs la conferinta on-line dupa ce mii de protestatari au amenintat ca vor descinde saptamana aceasta in Barcelona. Intalnirea anuala a Bancii Mondiale de la Praga din septembrie anul trecut s-a desfasurat pe fondul ciocnirilor dintre fortele de ordine si demonstranti.
Numai ca protestatarii au avertizat ca o conferinta virtuala este la fel de vulnerabila ca si cea traditionala. Conferinta BM este gandita interactiv, astfel incat participantii sa poata adresa prin e-mail intrebari conferentiarilor. Piratii Internetului sunt pregatiti sa atace.
The Guardian il citeaza pe unul dintre manifestanti, hacker, specializat in proteste prin mijloacele IT: „Hackerii pot usor sa dea peste cap intregul eveniment. E o adevarata provocare sa sabotam conferinta”.
Protestul electronic este un instrument bine dezvoltat al grupurilor de protestatari, care utilizeaza computerul pentru a schimba informatii, organizeaza demonstratii si bombardeaza liderii politici cu cereri. Greenpeace numara mai mult de 100.000 de suporteri pregatiti in utilizarea computerului ca arma de protest si a obtinut numeroase succese, convingand corporatiile sa isi schimbe politicile, dupa campanii de „bombardamente” cu mail-uri.
„Daca banca vrea participare la aceasta conferinta din intreaga lume, atunci va regreta”, a amenintat, saptamana trecuta, Roger Higman, de la organizatia Friends of the Earth (Prietenii Pamantului).
Banca Mondiala a admis ca preconizata conferinta prin Internet ar putea fi asediata si de grupurile nemultumite de masurile de reforma economica impuse lumii a treia.
„Ne-am luat masuri de precautie, dar daca se va face un efort major pentru a ne dobori, nu promit ca ordinatoarele vor face fata”, declara un purtator de cuvant al Bancii Mondiale publicatiei The Guardian.
Daca protestatarii vor reusi sa intrerupa conferinta, „actiunea lor se va reflecta defavorabil asupra lor si asupra atitudinii lor cu privire la libera exprimare si la libertatea de discutie”, a adaugat acesta. Subiectul conferintei: Globalizarea, Saracia si Sanatatea (Globalisation, Poverty and Wealth.)
Globalise Resistance, un grup socialist care intentioneaza sa aduca mii de persoane la Genova cu ocazia reuniunii G8 de luna viitoare, a declarat: „Ei pot sa fuga, dar noi nu o sa ne ascundem”.
Explicand decizia de abandonare a variantei traditionale a conferintei din Barcelorna, un purtator de cuvant al Bancii Mondiale, Caroline Anstey, a spus: „Conferinta asupra reducerii saraciei ar trebui sa aiba loc intr-o atmosfera de pace, fara bombardamente, violenta si intimidare”.
In acest an, un grup de presiune a doborat site-ul Casei Albe de mai multe ori.
Nemultumite de pozitia presedintelui Bush fata de schimbarile climatice, mai mult de 100.000 de persoane au participat la asedierea site-ului Casei Albe.