Apetitul de neoprit al președintelui Donald Trump pentru ”dușmani” noi (China, UE, presa, imigranții) a găsit o nouă țintă pentru războiul comercial – piața Forex. Consecința va fi un dolar mai scăzut și randamente ale obligațiunilor SUA care se îndreaptă către zero, scrie într-o analiză Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank.

Sunt în joc mutarea atenției de la Trump la Banca Centrală Europeană, ideea că Rezerva Federală ar putea reduce dobânzile, forțând pragul randamentului obligațiunilor americane pe 10 ani să ajungă la 100 de puncte de bază, dacă nu chiar la zero pe termen lung. Deocamdată, Fed va reduce (în mod greșit) pe baza inflației până în T4 și se vor panica din cauza creșterii – prin aceasta, un dolar american mai scăzut în mod premeditat reprezintă, de fapt, jocul Fed și al administrației SUA. 

”La bine și la greu, fac meseria asta de 30 de ani – niciodată nu am văzut un lider străin, și nici un președinte american, care să comenteze cu privire la acțiunile băncii centrale dintr-o altă regiune până săptămâna aceasta”, comentează Steen Jakobsen ca reacție la criticile aduse de Trump lui Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene.

În ceea ce privește evoluția dolarului și tendința administrației Trump de a menține moneda cât mai jos, Jakobsen a spus următoarele:

”Sunt un optimist în ceea ce privește dolarul de foarte multă vreme căci cred cu tărie că lichiditatea este limitată în finanțarea în dolari americani, mai ales pentru entitățile non-SUA. Cu toate acestea, îmi e clar că, în acest război comercial, dată fiind lipsa efectului de globalizare, un dolar SUA mai scăzut este necesar.

Un dolar mai scăzut va ajuta exporturile SUA, piețele emergente, creșterea economică și lichiditatea generală. Dar, cel mai important, comentariile lui Trump indică faptul că el și administrația sa vor urma o politică a dolarului mai slab fie direct, prin intervenții verbale, fie prin a forța Fed să reducă până la 100 de puncte de bază sau chiar la zero.”

Săptămânile recente ne-au arătat că, din punct de vedere academic, Fed este pregătită să adopte ”estimarea către zero” și, având în vedere că ciclul electoral din SUA începe, în realitate, săptămâna aceasta prin ”cadoul” lui Trump pentru burse (promisiunea că se va întâlni cu președintele Xi), e posibil ca dolarul SUA să fie pe cale de a fi folosit pe post de armă.