"O scădere susţinută a preţului petrolului ar putea afecta economia rusă şi finanţele publice şi, prin urmare, ar putea conduce la o reducere a ratingului suveran pe termen lung", se arată într-un raport al agenţiei numit "Vulnerabilitatea Rusiei în faţa preţului la petrol".

Standard & Poor’s susţine că Rusia are nevoie de un preţ mediu al barilului de petrol de 120 de dolari pentru a-şi echilibra bugetul în acest an şi estimează că un declin de 10 dolari a preţului la petrol va provoca o reducere a veniturilor Rusiei echivalentă cu 1,4% din PIB, adică 26 de miliarde de dolari, potrivit Market Watch.

"Preţul ridicat al petrolului permite în prezent nivelul cheltuielilor guvernamentale. În acelaşi timp, presiunile de creştere a cheltuielilor, generate de îmbătrânirea populaţiei şi promisiunile din campania electorală, fac necesară obţinerea unor venituri suplimentare", consideră S&P.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de petrol şi "preţul petrolului are un impact enorm asupra economiei ruse, afectând PIB-ul real şi nominal, comerţul, rata de schimb şi, mai presus de toate, finanţele publice", se mai arată în raportul S&P.

Majorarea preţurilor petrolului a permis guvernului rus creşterea cheltuielilor bugetare. Vladimir Putin a promis un plan de cheltuieli pe 6 ani care se ridică la aproape 170 de miliarde de dolari, însă pentru a sprijini un asemenea nivel al cheltuielilor, petrolul era estimat să ajungă la un pret de 150 de dolari pe baril.