Două autobuze electrice produse de compania chineză BYD au intrat, miercuri, în teste pe străzile Capitalei, urmând să circule timp de două luni pe linia 381, pe traseul Piaţa Reşiţa – Piaţa Sudului – Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei.

Preţul unui autobuz electric este, conform reprezentanţilor Primăriei Capitalei, de aproximativ 350.000 de euro.

,,După realizarea testelor, urmează realizarea unui studiu de fezabilitate, aprobarea de Consiliul local al studiului, după care vom trece la procedura de achiziţie. În circa 18 luni putem vorbi de achiziţia unor astfel de autovehicule. Pentru o astfel de achiziţie pot fi utilizaţi banii locali, banii din Fondul de mediu local dacă se decide că pot avea o astfel de destinaţie, dar, sigur, din bani europeni se vor finanţa astfel de achiziţii. Când vorbim de preţul unui autobuz electric trebuie să evaluăm costurile salvării din zona de mediu, al poluării cu dioxid de carbon. În momentul în care vom plăti pentru amprenta de carbon, este clar că acest tip de autobuze este mai rentabil", a precizat Ion Dedu.

Potrivit acestuia, trebuie analizată autonomia unor astfel de autobuze şi în condiţii de iarnă, când încălzirea se realizează tot cu baterii, dar şi vara când este utilizat aerul condiţionat.

,,Dacă vorbim de o posibilă achiziţie, trebuie să vedem ce autonomie au în condiţiile în care iarna vom încălzi vehiculul tot din baterii şi mai ales vara când trebuie să utilizăm instalaţia de aer condiţionat. Trebuie să avem şi măsuri de prioritizare a autovehiculului în trafic, trebuie să le creăm culoare unice pentru a consuma mai puţin', a mai afirmat Ion Dedu.