Marţi, Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât luna trecută cu 14.000, până la cifra ajustată de 2,757 milioane de persoane. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o scădere cu 8.000 de persoane şi la menţinerea ratei şomajului.

Luna trecută, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 6,3% – cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei – în 1990.

”Evoluţiile favorabile de pe piaţa forţei de muncă au continuat la sfârşitul lui 2015. Există oferte de muncă, iar evoluţia contribuţiilor la asigurările sociale continuă să fie pozitivă”, a apreciat Frank-Juergen Weise, preşedintele Oficiului Federal pentru Muncă.

Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an. (Sursa: Agerpres)