În şedinţa de astăzi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 1,00%, 1,75% şi, respectiv, 0,25%.  espectiv, 0,25%.
În şedinţa anterioară, BCE a decis să reducă dobânda cheie de la 1,25% la 1%, prag sub care nu a coborât niciodată.
Conducerea BCE a decis în cadrul şedinţei de politică monetară de azi păstrarea ratei dobânzii de referinţă la minimul record de 1%, aşa cum au anticipat 47 din cei 53 de economişti chestionaţi de Bloomberg. Ulterior, Mario Draghi va explica decizia în cadrul unei conferinţe de presă.
Cu zona euro pe buza căderii într-o nouă recesiune în ultimii trei ani, unele semne de rezistenţă economică iau dat BCE spaţiu pentru a evualua impactul stimulentelor sale până în prezent, care include sumele record injectate în sistemul bancar.
Banca centrală ar putea fi presată să revină la acţiune (cu noi tăieri de dobândă n.r.) în curând dacă tăierile bugetare şi criza creditelor care se prefigurează se vor dovedi prea puternice pentru economie ca aceasta să reziste.
“BCE ia o gură de aer deoarece are nevoie pentru a vedea impactul măsurilor sale şi de asemenea pentru a menţine politicienii în priză. Este puţin probabil ca BCE să se grăbească cu noi tăieri, dare set destul de pragmatic să facă asta dacă economia se scufundă”, a spus un economist al ING Group din Bruxelles.