‘Rata de succes a companiilor să se restructureze prin această procedură este de 2-3% maximum. Noi le vedem din experienţa proprie a dosarelor pe care le avem în portofoliul nostru, pentru că este o procedură destul de periculoasă. Îţi creează nişte avantaje, pentru că poţi să suspenzi anumite proceduri, îţi dă o protecţie a debitoarei, într-adevăr, dar, pe de altă parte, trebuie să îţi respecţi întocmai nişte angajamente pe care le iei către toţi creditorii tăi, iar aici devine foarte dificil şi în orice moment se poate trece în următoarea fază, de lichidare’, a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager pentru Coface România, Bulgaria şi Slovacia, într-o întâlnire cu presa.

Un exemplu negativ de intrare în insolvenţă este, în opinia reprezentanţilor Coface România, Hidroelectrica, deoarece astfel de evenimente erodează exact fundamentul creditului, respectiv încrederea.

‘Foarte multe companii aleg insolvenţa ca şi modalitate de rezolvare a situaţiei lor dificile. Evenimente de genul Hidroelectrica, poate Oltchim, nu ajută, ci erodează exact fundamentul creditului, care este încrederea. Deci, dacă se mai întâmplă multe evenimente de genul ăsta, din ce în ce mai multe companii vor alege să pună piciorul pe frână şi să spună: ‘Ok, vând, dar dacă îmi încasez banii în avans’. De asta eu cred că toţi actorii, şi mai ales cei guvernamentali, lideri de opinie, nu ar trebui să vină şi să spună cu atâta uşurinţă: alegem insolvenţa. Nu, insolvenţa este din punctul meu de vedere un lucru negativ. Afectează fundamentul economiei şi atunci ar trebui folosită cu foarte mare atenţie’, a afirmat Eugen Anicescu, Deputy Managing Director.

Acesta a subliniat că întotdeauna există soluţii, iar faptul că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă şi a curăţat nişte contracte nu înseamnă că de acum încolo va fi cea mai eficientă unitate, că va avea management performant şi va obţine profit în viitor.

‘Rămâne de văzut. Până la urmă, s-au curăţat nişte elemente negative, dar nu oferă nicio siguranţă pentru viitor’, a subliniat Anicescu.

În opinia acestuia, faptul că s-a creat un precedent va aduce foarte mult rău în economie.

‘Hidroelectrica a fost prima entitate de stat care a intrat cu foarte marte nonşalanţă în insolvenţă. Şi, atunci, s-a creat acel precedent care este foarte periculos. Sunt foarte multe companii în piaţă care acum suferă, sunt cu lichiditatea la limită, sunt susţinute de băncile lor, de parteneri şi contează foarte mult ca acei antreprenori care le susţin să dorească să continue, pentru că acolo au fost nişte parteneri care i-au sprijinit, i-au finanţat în speranţa că îşi vor încasa banii’, a explicat acesta.

La rândul său, Cristian Ionescu a subliniat insolvenţa este o procedură specială, foarte bine reglementată, însă există nişte riscuri.

Astfel, controlul asupra propriei afaceri este pierdut, iar deciziile trebuie luate în favoarea creditorilor, pentru că ei sunt cei care au finanţat şi au nişte datorii de încasat.

‘Deci, din punctul meu de vedere, este o greşeală să se considere că insolvenţa este o soluţie şi să fie încurajată. Nu sunt contra, dar este o procedură specială. Procedură specială înseamnă că, dacă nu se poate şi nu se poate, trebuie să fie aplicată pentru a proteja entitatea respectivă să redevină viabilă şi să protejeze şi creditorii. Dar în momentul în care devine un fel de metodă de simplitate…Toate lucrurile trebuie făcute în timp. Orice companie care ajunge în insolvenţă ajunge după nişte ani în care refuză să facă nişte restructurări’, a completat Anicescu.
SURSA: Agerpres