Inflaţia lunară a crescut de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,68% în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel înregistrat după aprilie 2005, din cauza majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică, iar rata anuală a avansat de la 4,74% la 5,2%, potrivit INS.

În aprilie 2005, rata lunară a inflaţiei a fost de 1,8%.

În ianuarie 2010, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,43% faţă de ultima lună a anului trecut, cele ale mărfurilor nealimentare cu 3,2%, iar tarifele serviciilor cu 0,36%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Grupa ţigări, tutun a înregistrat în ianuarie o creştere a preţurilor de 13,87% comparativ cu decembrie 2009, în timp ce costul energiei electrice s-a majorat cu 4,2%. Per totalul grupei de energie electrică, gaze şi încălzire centrală, preţurile au crescut în ianuarie cu 2,28%.

Totodată, preţul combustibililor a avansat în ianuarie cu 3,42% faţă de ultima lună a anului trecut, iar costul cărţilor, ziarelor şi revistelor a urcat cu 2,12%.

Creşteri ale preţurilor de peste 1% au fost înregistrate pentru grupa de legume şi conserve de legume, la fructele proaspete, laptele de vacă, ouă, la serviciile de apă, canal şi salubritate, precum şi la transportul urban.

Astfel, preţurile de consum, excluzând băuturile alcoolice şi tutunul, au crescut în luna ianuarie cu 0,81%. Dacă se elimină influenţa combustibililor, inflaţia lunară s-a situat la 1,54%, în timp ce rata a fost de 1,69% dacă se exclud produsele ale căror preţuri sunt reglementate, printre care medicamente, energie electrică şi termină, gaze naturale.

Preţurile de consum au înregistrat în ianuarie o rată anuală de creştere de 0,1% la mărfurile alimentare, de 10,25% la mărfurile nealimentare şi de 3,85% la servicii.

„Începând din luna ianuarie 2010 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2008”, precizează INS.

Comparând ponderile utilizate în anul anterior cu cele curente, se observă o creştere a ponderii mărfurilor nealimentare concomitent cu scăderi uşoare la mărfurilor alimentare şi servicii.

Inflaţia a depăşit toate aşteptările analiştilor intervievaţi de Mediafax, care au anticipat că rata din ianuarie s-a plasat între 1% şi 1,4% pentru indicatorul lunar şi în intervalul 4,5% – 5% pentru rata anuală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, în contextul unei creşteri a preţurilor cu 0,3% în decembrie faţă de noiembrie, dar Banca Naţională a României (BNR) a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv.

Pentru 2010, BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 – 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

SURSA: Mediafax