Coreea de Nord, țara din care informațiile ies mai mult scoase cu forcepsul, se confruntă cu pandemia de coronavirus, deși inițial autoritățile de la Phenian susțineau că virusul nu a ajuns în statul comunist, scrie NationalInterest. Informații recente arată însă că, de fapt, Coreea de Nord a fost puternic lovită de pandemie, într-un mod care a afectat totul, de la pregătirea militară la școli.

Chiar dacă puține lucruri transpiră din țara aflată la granița cu China, există unele indicii potrivit cărora Coreea de Nord i-a pedepsit dur pe cei prinși că nu se conformează protocoalelor. După cum informau unele canale media din Coreea de Sud în octombrie, Phenianul ar fi executat un nord-coreean care a încălcăt regulile, aducând mărfuri de peste graniță, din China. Aceeași sursă susținea că Phenianul a refuzat livrarea a 110.000 de tone de orez din China.

Acum, apar noi informații potrivit cărora Coreea de Nord a luat măsuri sociale suplimentare de distanțare, în efortul său de a opri răspândirea bolii pe care a negat-o până mai ieri.

Potrivit Daily NK, autoritățile nord-coreene au emis ceea ce este descris ca un ordin de urgență pentru a impune distanțarea socială la locurile de muncă, inclusiv în ferme și alte locuri publice. Astfel, regimul comunist a ordonat muncitorilor să nu lucreze împreună în grupuri. Un ordin care nu poate fi însă respectat de muncitorii nord-coreeni. „Muncitorii spun că există un singur spațiu de lucru, iar utilajele la care muncesc sunt grupate la un loc, deci este imposibil să se creeze spații de lucru, iar oamenii să stea distanțați”, a declarat sursa, adăugând că „și la fermele colective, fermierii spun că este dificil să lucrezi în spații împărțite”.

În plus, în campania denumită „bătălia de 80 de zile”, care a stabilit obiective de producție mai mari, muncitorii au devenit copleșiți de reguli, care le impun să lucreze în schimburi.

Chiar dacă circulă la nivel de zvon, se spune că la parada militară din octombrie, Kim Jong-un s-a lăudat cu capcitatea țării de a ține departe virusul. Dar se pare că tocmai parada gigantică a declanșat o explozie a infectărilor. La mijlocul lunii octombrie, după paradă, a apărut informația că școlile din Coreea de Nord se vor deschide mai târziu, după care s-a anunțat că nu se vor mai deschide deloc.

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA precizează, în cele mai recente îndrumări, că în Coreea de Nord „nivelul de infectări este de gradul 4”, adică nivel foarte ridicat de COVID-19. Cetățenii americani sunt avertizați să „evite orice călătorie în Coreea de Nord”.