Premierul Ludovic Orban a vorbit, luni, despre evoluţia din ultimele zece zile a cazurilor nou depistate de infectare cu COVID-19. Şeful Guvernului spune că regulile nu au fost respectate în foarte multe locuri, iar riscul de transmitere a virusului a crescut foarte mult.

„S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile”

Premierul anunţă că miercuri, 1 iulie, va convoca miniştrii şi instituţiile cu atribuţii de control pentru a se realiza o analiză a planului de măsuri, astfel încât să se asigure respectarea regulilor. El cere mobilizare maximă şi prezenţa în teren a tuturor instituţiilor.

„Miercuri voi convoca toţi miniştrii şi toate instituţiile statului care au atribuţii de control, de la Ministerul Afacerilor Interne, cu Poliţie şi Jandarmerie, până la Ministerul Sănătăţii cu direcţiile de sănătate publică, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor, ANSVSA, pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor.

Într-adevăr, s-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile şi există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli. Şi pe plaje, dacă la început aşezarea a fost conformă, încetul cu încetul s-a intrat într-o devălmăşie şi aproape nu s-a mai respectat nicio regulă. Înţeleg că este aglomeraţie, dar şi pe terase trebuie respectate regulile de distanţare care sunt stabilite. Poate trebuie gândită o altfel de programare a mersului la masă şi în alte locuri.

Mobilizare maximă şi prezenţă în teren a tuturor instituţiilor cu atribuţii de control, cu obiectivul de respectare a regulilor şi de a-i determina pe cei care desfăşoară activităţile, fie pe cetăţeni să respecte regulile”, a precizat Orban, după ce a participat la Adunarea membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, potrivit Agerpres.

„O evoluţie care ne face să fim foarte precauţi în măsuri ulterioare de relaxare”

Ludovic Orban s-a declarat îngrijorat de imaginile apărute în spaţiul public în care oamenii nu mai respectă distanţarea la terase. El a dat de înţeles că autorităţile vor fi foarte precaute în ceea ce priveşte măsurile ulterioare de relaxare.

„Este foarte important să se respecte aceste reguli, iar în ceea ce priveşte autorităţile şi instituţiile statului român, miercuri, le voi da un semnal de mobilizare la maxim, pentru că este o mobilizare care este în interesul cetăţeanului şi care nu are alt scop decât de a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor. Evoluţia în ultimele zile este o evoluţie care ne face să fim foarte precauţi în măsuri ulterioare de relaxare”, a mai declarat şeful Guvernului.