Senatorul social-democrat Radu Oprea a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, că premierul Ludovic Orban trebuie să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la legăturile dintre Guvern și cazul de corupție de la Unifarm.

„Premierul nu are dreptul să tacă, acuzaţiile sunt mult prea grave şi-l vizează direct şi personal. Trebuie să răspundă la mai multe întrebări pe care îl vedem că le evită şi la toate întâlnirile cu presa nu a răspuns la faptul că există o legătură directă între dumnealui şi administratorul firmei implicate în scandalul de corupţie (…)”, a spus senatorul social-democrat.

”Trebuie să răspundă clar”

”Cred că trebuie să vină şi să răspundă acestei întrebări clar, precis (…). Trebuie, de asemenea, să lămurească aspectele relatate în mass-media, dacă a făcut acele intervenţii personale către directorul Unifarm, când i-a cerut să nu rezilieze contractul cu acea firmă, deşi măştile erau de proastă calitate. N-a răspuns niciodată la aceste acuzaţii foarte grave şi credem că în Parlament, în faţa reprezentanţilor cetăţenilor, este locul unde trebuie să răspundă obligatoriu la aceste întrebări”, a mai spus Radu Oprea în cadrul unei conferinţe de presă.

PSD dorește să știe dacă prelungirea stării de alertă are legătură cu purtarea măștilor de protecție

„Foarte mulţi dintre apropiaţii, dintre firmele care au adus măşti în ţară sunt apropiate de cercurile, sunt apropiate foarte mult de PNL şi îi solicităm premierului să răspundă la acest lucru foarte clar: dacă a prelungit tocmai pentru a putea ca aceste măşti să fie vândute?”, a adăugat el.

Senatorul PSD îi solicită „preşedintelui Iohannis să confirme sau să infirme dacă a fost informat de către instituţiile specializate ale statului român despre faptele de corupţie de la Unifarm”.

Iohannis trebuie să răspundă și el la aceste întrebări

„Nu l-am auzit spunând nimic până acum, deşi era unul dintre campionii, apărătorul luptei anticorupţie. Pe acest subiect nu s-a pronunţat. Dacă tace acum, când corupţia se pare că a intrat în ograda PNL, a partidului său, atunci tăcerea lui nu poate fi privită decât ca o tăcere complice”.

Scandalul de la Unifarm

Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Naţionale Unifarm, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită.

Acesta mai este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Procurorii anticorupţie spun că Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale.

Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea