Veşti extrem de proaste pentru toţi românii, în plină pandemie de coronavirus. Chiar dacă s-a început serios campania naţională de vaccinare, lucrurile nu stau bine deloc. Pandemia începe să o ia pe o pantă îngrijorătoare.

Avertisment teribil al medicilor

În ultimele zile, a crescut numărul pacienților tineri care ajung la spital cu forme severe de COVID și cu saturații mici de oxigen. Dezvăluirea a fost făcută de către Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

„La Institutul Marius Nasta lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ, aș putea spune, în ultimele trei zile. Internările cu pacienți cu forme severe, mult mai tineri decât perioada noiembrie-decembrie, pacienți care ajung cu saturații scăzute la spital, este mare.

Suntem aproape la numărul complet de paturi ocupate. În acest moment sunt trei paturi libere în secție și un singur pat în terapie intensivă, în condițiile în care de ieri s-a deschis și unitatea mobilă”, a declarat managerul Institutului Marius Nasta, conform Digi 24.

Număr mare de pacienţi la Terapie Intensivă

Numărul pacienţilor de la Terapie Intensivă este foarte mare. Duminică a trecut din nou duminică de 1.000, la nivelul întregii țări, după ce în ultima perioadă se păstrase sub acest prag.

În ultimele zile, cifrele bilanțului zilnic al cazurilor noi sunt în creștere. Ne apropiem de un val 3 al pandemiei, pe care unii specialiști îl văd chiar mai puternic decât valul al doilea.

Beatrice Mahler spunea în urmă cu două săptămâni că la acel moment se înregistra în spital cea mai bună situație din vara lui 2020 încoace. „A scăzut numărul internărilor, pacienții care ajung au majoritatea forme moderate de afectare, astfel că proporția cazurilor moderate reprezintă jumătate din total.

Este un lucru bun. În ultimele două săptămâni avem locuri în ATI Covid. Această situație am mai avut-o în Nasta doar la începutul verii lui 2020”, declara, în 12 februarie, managerul Institutului „Marius Nasta”.

„De aproximativ trei săptămâni lucrurile o luaseră într-o direcție bună, o scădere treptată a numărului de pacienți, însă în această săptămână și mai ales ultimele trei zile au însemnat o creștere a adresabilității către Institutul Marius Nasta a pacientului cu forme severe de COVID”, a confirmat duminică Beatrice Mahler.

Medicul spune că nu mai poate fi vorba acum despre o direcție pozitivă în evoluția pandemiei. „Nici într-un caz. Intenția noastră de a reorganiza activitatea institutului, de a crea o secție de reabilitare pentru pacientul post-COVID, nu poate fi pusă în practică în acest moment.

Cu siguranță trebuie să rămânem responsabili și să continuăm să aplicăm cu atenție măsurile pe care le cunoaștem deja”, a punctat Beatrice Mahler.

„E o îngrijorare permanentă, o teamă că vom ajunge din nou la momentul noiembrie – și sperăm să nu ajungem într-o situație mai grea decât cea pe care am lăsat-o în luna noiembrie, în care să nu avem locuri pentru pacienți, în care să solicităm transferuri pentru pacienții din terapie intensivă.

E o situație pe care nu ne-o dorim, este o situație care va crește stresul în managementul acestor pacienți”, a mărturisit medicul.